Om 10 000 timmar kan du vara nästa Bill Gates

Bill Gates är världens rikaste man och räddar miljontals liv med sina filantropiska projekt. Hur blir du som han? Ägna 10 000 arbetstimmar åt avsiktlig träning inom en ny viktig nisch, så är du hemma. Detta menar Malcolm Gladwell som i sin bok Outliers lyfter fram Anders Ericssons forskning om hur man blir en expert.

1968 startades en datorförening på på Lakeside, en privatskola i Seattle, där 17-åriga Bill Gates gick. Programmering på den tiden utfördes ofta med hjälp av hålkort där koden lämnades in till en tekniker som skötte själva datorn, som var stor som ett rum. Maskinen som köptes in till Bill Gates gymnasium var dock av en annan sort. Det var en teletype, med en telefonförbindelse till den gigantiska datorn vilket möjliggjorde direkt återkoppling på programmeringen. Istället för att vänta i timmar på att få veta om din kod fungerade eller inte, kunde du nu se samma sak på en gång. Den unge Bill Gates befann sig alltså på en unik plats i världen för någon som vill lära sig programmering. Han hade tillgång till att bli riktigt bra inom en ny nisch.

Enligt Malcolm Gladwell, journalist och författare till boken Outliers, är det ingen slump att det sedan gick så bra för Bill Gates. I boken, som hamnat på TIMEs topp tio lista över facklitteratur, pekar Gladwell på hur liten roll talang spelar i framgångssagor, som i den om Bill Gates. Istället menar Gladwell att det handlar om tur och hård träning. Hur många personer fick samma möjligheter som han att träna programmering? 50 personer i världen? Knappt det, säger Gates till Gladwell i boken. Det får räknas till tur.

För träningsdelen citeras psykologiforskaren Anders Ericssons forskning om hur man blir världsledande inom ett ämne. Svenskättlingen Ericsson var på besök i Sverige under våren och granskade en ny avhandling om datorsimulation för piloter. Han berättade på en föreläsning om vikten av träning. Enligt Ericsson krävs det cirka 10 000 arbetstimmar av avsiktlig träning, där man konstant arbetar på att förbättra sina resultat, för att bli en riktig expert. Därför kan datorsimulation vara ett bra sätt att få piloter duktiga innan de faktiskt börjar flyga. Ericsson har studerat schackspelare, elitidrottare, musiker med flera, och landar alltid på ungefär samma resultat: 10 000 arbetstimmar eller 10 års koncentrerat arbete inom ett område. Stämmer det in på historien om Gates?

Bill Gates ägnade nätter och helger med Lakesideskolans teletype och åt sin nya hobby. Bara under sju månader 1971 tränade han 1,575 timmar genom att utbyta tjänster med University of Washington och han fortsatte i samma fart, upp i universitetsålder. Lagom till att han hoppade av sina studier på Harvard hade han passerat 10 000 timmar av avsiktlig träning och var redo att 1975 starta sitt företag: Micro-soft.

Kunskaperna om 10 000-timmarsregeln kan tillämpas på mer än dig själv. Du kan även ta kunskaperna ett steg längre. I en intervju för CNN så menar Gladwell att du inte behöver se dessa kunskaper som självhjälp, utan kanske som “samhällshjälp”. Som ett sätt att se hur vi kan skapa strukturer och möjligheter för fler personer att bli riktigt bra på någonting. Om du inte vill bli nästa Bill Gates, kan du ge möjligheter till andra att bli det.

Och vad ska du göra om du faktiskt vill bli nästa Bill Gates? Ja, egentligen behöver du bara bestämma dig för vad du ska satsa på. Vad vill du bli bra på?

3 svar till “Om 10 000 timmar kan du vara nästa Bill Gates”

 1. John skriver:

  Hmm, jag tror att jag vill bli världsbäst på… att ha möten. Haha. På riktigt, det vill jag verkligen bli bra på!

 2. Christian skriver:

  Jag blir så glad. Hårt arbete lönar sig visst! Den lutheranska arbetsmoralen slår små frivolter av glädje!

 3. Oskar skriver:

  Anders Ericsson får sin 10 000 timmars regel ifrågasatt av organisationspsykologen och författaren Aubrey C Daniels: http://korta.nu/37fb

  Fast jag skulle nog säga att Daniels bara vill poängtera Ericssons ord “avsiktlig”. Att träningen verkligen måste vara träning, med bra feedback och uppmuntran (positiv förstärkning). Men ändå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.