Sluta skjuta upp — psykologin som får det gjort

Prokrastinering, att medvetet skjuta upp vad du borde göra idag, handlar mindre om personlighet och mer om beteenden. På samma sätt som du en gång har lärt dig att alltid ta itu med dina uppgifter i sista stund kan du också lära dig att agera annorlunda. Med hjälp av psykologisk kunskap om motivation, belöningar och distraktioner kan du öka sannolikheten att dina uppgifter blir gjorda – i tid.

Sluta skjuta upp ger dig svaret på varför det är så svårt att intressera sig för det orangea pensionskuvertet och hur det kommer sig att det alltid är så välstädat hos en student i tentatider. Du får praktiska tips på hur du kan ändra din inställning till invanda beteendemönster, samt hur du genom bättre struktur, tidsplanering och problemlösning lättare kan nå dina mål. Att bli klar med saker och ting behöver dock inte alltid vara en ansträngning – fika, uppmuntran och vänner gör dina uppgifter enklare att ta itu med.

Sluta skjuta upp bygger på vetenskapliga studier från ledande forskare inom motivation, målsättning och prokrastinering – Piers Steel, Gabrielle Oettingen, Peter Gollwitzer och Roy Baumeister. Sluta skjuta upp innehåller övningar och behandlingsprinciper från kognitiv beteendeterapi inom bland annat stresshantering och prokrastinering.

Format
Sluta skjuta upp ges som en 60 minuters inspirationsföreläsning respektive en tre timmars fördjupningsföreläsning. Båda formaten passar till såväl företagets kickoff som för grupper och organisationer som vill bli bättre på att nå sina mål. Föreläsningen ger kunskap om psykologin bakom prokrastinering, liksom handfasta verktyg för att lättare komma till skott med sina uppgifter. Föreläsningen kan även anpassas till personer som jobbar professionellt med uppskjutande tillsammans med andra, exempelvis på en studenthälsomottagning, inom psykiatrin eller i primärvården. För dig som vill jobba mer intensivt med att förändra ditt sätt att ta dig an uppgifter rekommenderas vårt appbaserade träningsprogram.

Kundutlåtanden

“Tack för en inspirerande förmiddag som gav möjlighet till nya insikter hos mig. Uppskattar att du som workshopledare ledsagade oss genom workshopen med en fast hand och samtidigt lämna utrymme till diskussion och tid till egna reflektioner. Suveränt att det var så konkret och att vi fick möjlighet att arbeta med våra egna case, samt att vi fick prova på att jobba vidare med appen Viary.”

– Sven Lindsten, HR-utvecklare, Lärarförbundet

Utbildningsledare
Alexander Rozental är leg. psykolog och doktorand i klinisk psykologi med prokrastinering som specialområde. Han ligger bland annat bakom en internetbaserad självhjälpsbehandling som har utvärderats vid Stockholms universitet, och har även skrivit en självhjälpsbok i ämnet tillsammans med journalisten Lina Wennersten. Han har medverkat som expert på prokrastinering och målsättning i Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Amelia, Modern Psykologi samt Sveriges Radio, och är en flitig föreläsare på arbetsplatser, universitet samt inom hälso- och sjukvården.

[contact_info]

Kika på Alexanders och Linas självhjälpsbok om prokrastinering, och följ hans blogginlägg om mänsklig motivation och uppskjutandebeteende här på Psykologifabriken.