Shoppingpsykologi: Vilka färger associerar vi till finanskrisen?

“Det går inte längre att sälja choklad med devisen ”Lyxa till din vardag”, utan handeln måste hitta nya sätta att göra det tillåtet att handla. Vilka känslor associerar vi till krisen, vilka färger ska användas?

– Det går att sälja med budskapet. ‘Det är kris. Tänk på hur du spenderar dina pengar.’ Kunden måste hitta en ursäkt för att handla, precis som tidigare. Men ursäkten måste passa in i de tankemönster som konsumenten är inne i.”

I söndagens Svenska Dagbladet snackar Hjärnstorm-mannen Henrik Fexéus om shoppingens psykologi, och säger en hel del intressanta saker. Men naturligtvis skulle det bli ännu mer intressant om man visste något om vad han bygger sina påståenden på! Det vore ju sjukt kul att styra upp en diskussion mellan honom och någon psykolog som är duktig på just påverkan. Frågan är bara vem det skulle vara, ge oss gärna tips!

Mer om shoppingens psykologi kan man läsa i Time Magazines nyligen publicerade lista över världens 100 mest inflytelserika personer – där den danske marknadsföringsgurun Martin Lindstrom är med. Han är författare till bästsäljaren Buyology – som ger ett magnetröntgenkameraperspektiv på shopping.

Och såklart i Yes – 50 secrets from the science of persuasion – massa spännande socialpsykologiska experiment!

Av: John Airaksinen