Så använder du musikspelaren som fjärrkontroll för känslorna

Bli uppmärksam på dina känslor och hur de låter på din musik spelare. Ofta är känslorna bara ett diffust moln som susar omkring i kroppen och sinnet, ibland spelar de huvudrollen i ditt tänkande.
Lär dig reglera, hantera och leva med alla känslor med hjälp av din egen musikspelare.
Betinga låtar för att optimera ditt känsoläge när du behöver. Öka, minska eller byt ut känslor som du vill. Gör så här:

1. Lyssna igenom din skivsamling eller musiklista. Notera vilka låtar/skivor som känns på vilket sätt hos dig. Undvik enkla polariseringar av typen ”bra/dåligt”, försök att se nyanserna i ditt känsloliv. Tips på känsloetiketter som du kan använda dig av: nyfiken, kreativ, framtidsoptimistisk, pirrig, irriterad, förbannad, förälskad, flörtig, framgångsrik, melankolisk, söndagskänslig, stark, liten, stor, fundersam, effektiv, noggrann, mäktig, positiv, förvånad, överraskad. När du lyssnar och namnger olika låtar med olika känslolägen bekräftar du din egen känsla. Det är som att du säger; ”Okej, här är den känslan, så här känns det, det är okej.” Det kan hjälpa dig att öka ditt känslospektrum. I stället för att bara ha två lägen: bra eller dåligt, har du kapacitet att skilja mellan tusentals nyanser, och med musikspelarens hjälp blir det ett nöje.

2. Skriv ned på en lapp vilka låtar som får dig att känna på ett visst sätt. När du vaknar en morgon och inte riktig vet hur du mår, välj ut den låtlista som får dig att känna på önskvärt sätt och lyssna på den. Låt dig själv uppfyllas av känslan. Det kan kännas som att du försöker lura dig själv. Tänk i stället att du väljer vilka känslor du vill umgås med av alla som finns i ditt känslogalleri.

3. Ta kontroll över känslorna. Det betyder inte att det är bra att tränga undan negativa känslor, däremot kan det vara skönt att styra vilka tankar som är konstruktiva att umgås med. Skruva upp volymen på de hjälpsamma tankarna (och låtarna!) och sänk volymen för dem som gör dig trött, passiv eller deppig. När du känner dig trött och ledsen på väg hem efter en tuff arbetsdag och vill ställa om ditt känsloläge kan du först lyssna på en ledsen låt för att bekräfta din känsla. Men i stället för att gräva ned dig ytter ligare i irritation eller trötthet, välj sedan en låt som förmedlar en mer konstruktiv stämning. Släpp taget om de negativa tankarna utan att förtränga dem.

4. När du vant dig vid att styra dina känslor med musikspelaren som fjärrkontroll kan du ta det ett steg längre. Använd endorfiner som du får ut av exempelvis ett hårt träningspass, sex eller eller andra starka känsloupplevelser. Lyssna på en utvald låt precis när endorfinerna strömmar som mest. Upprepa ett antal gånger. Nu har du betingat låten, nästa gång du lyssnar på låten kan känslan du fick av endorfinerna infinna sig utan att du behöver springrundan som utlösare.

Text: Linda Backman & Jenny Rickardson
Foto: skippyjon/Flickr.com