Under hösten fick jag en tankeutmaning av Psykologifabrikens VD John. Han frågade mig vad jag lärt mig under min utbildning till psykolog som jag skulle vilja sprida till flera. Det var sannerligen en svår fråga att svara på, eftersom jag lärt mig väldigt mycket. Allt från tunga teorier till intuitiva kunskaper. Ändå finns en sak som jag tycker är väldigt viktig, som kan sammanfattas i den slitna klyschan ”det är inte hur man har det, utan hur man tar det”.
Vi kan bestämma vad vi fokuserar på, både hos oss själva och andra. Vi kan också bestämma hur det ska visas, hur vi beter oss. Men, det är lättare sagt än gjort och alla kan behöva en del hjälp på traven.
Det var därför extra roligt att den fråga John ställde till mig mynnade ut i vårt senaste Viary-experiment, Experiment Bodenstein. Vi bestämde oss för att använda kunskaperna från både Lyckolabbet och Ledarverkstan, för att hjälpa ledare att fokusera på styrkor och lära sig att ge feedback på rätt sätt. För att få stor effekt, inte enbart för deltagarna, utan även deltagarnas arbetskamrater och kollegor, valde vi att göra det genom Viary. På så sätt kan jag handleda flera personer över stort geografiskt område. I skrivande stund sitter jag i Oslo och handleder personer från Malmö i Sverige till Bangalore i Indien.
Snacka om att Experiment Bodenstein fått spridning!
Intresset för experimentet var stort redan från början. Tråkigt nog fick vi säga nej till de flesta som anmälde sitt intresse. Till slut var 11 utvalda igång med experimentet, som nu är i full gång. Deltagarna får teoretiskt material att ta in, de får beteenden att utföra för att befästa kunskaperna och de får möjlighet att reflektera och lära av sina nyvunna erfarenheter.
Jag som leder experimentet kan hela tiden följa deltagarnas utveckling. Viary ger bra möjligheter att samla in data och utvärdera den efter hand. Bilderna talar sitt tydliga språk.
Det är även spännande att läsa de genomtänka och tydliga kommentarerna som deltagarna ger.
I dag hade jag ett väldigt bra möte med H! Han är väldigt bra på att se möjligheter i situationer där jag snarare ser problem och han är också extremt bra på att lyssna!.
Alla kommentarer är inte lika positiva. De beteenden som utförs kan ge olika reaktion hos omgivningen vilket visat sig i en del ledsamma reflektioner och kommentarer. En deltagare noterade exempelvis att det är lätt att skämta bort det beröm man får i stället för att ta den till sig och vara stolt och tacksam. Det är en viktig insikt. Den typen av kommentarer gör att jag kan ge rätt feedback via Viary och förhoppningsvis kunna hjälpa personen att ta åt sig av andras beröm i fortsättningen.
Det är en omställning för vissa att använda sin smartphone så frekvent. Att delta i en insats i Viary bygger på att man är aktiv att registrera och kommentera sina handlingar regelbundet. Vissa av deltagarna har verkligen tagit detta till sig, medan andra inte riktigt fått in vanan att använda Viary regelbundet. Vi på Psykologifabriken är övertygade om att det är just de små handlingarna, i vardagen, som kan ge den stora skillnaden för en person. Vi är även övertygade om att Viary är ett bra hjälpmedel för att skapa sammanhang för de små handlingarna.
Experiment Bodenstein har så här långt varit framgångsrikt. Deltagarna har dragit nya lärdomar och gjort nya erfarenheter. Detsamma gäller oss som leder experimentet. Det är uppenbart att Viary är ett kraftfullt verktyg för att få in nya och önskade vanor i vardagen. Nya tankar, idéer och planer skapas ständigt. Jag lovar att det händer mycket i Psykologifabriken!
Under tre veckors tid pågår Experiment Bodenstein. Elva personer utmanas att i vårt digitala verktyg Viary att blanda kunskaper, erfarenheter och tekniker från Lyckolabbet och Ledarverkstan. Följ utvecklingen på Experimentfabriken.