Tre snabba med Helena Ekström, chefredaktör på tidningen SoFo

Ge oss ett exempel på något område där du känner att du verkligen utvecklats personligen?
2010 sa jag upp mig från mitt jobb som copywriter på en digital reklambyrå med känslan av att det fanns något mer för mig där ute. Planen var dock diffus, och när uppsägningstiden hade gått började jag lite smått fundera på att starta eget. Jag insåg dock snabbt att det krävdes en strategi för att komma framåt, trots min långa branscherfarenhet. Samma dag formulerade jag en 2-minutersstrategi som jag inte fick bryta under ett helt år. Strategin innebar att när jag fick nys om något som kunde leda till ett frilansuppdrag, så var jag tvungen att agera på det inom 2 minuter – det vill säga inte vänta på att svara på en annons eller ringa ett samtal. Jag förstod att det skulle bli ett krävande år, men eftersom jag är en tävlingsmänniska så visste jag också att en utmaning inte är något jag släpper i första taget. Nu handlade det om att komma igång – och fort skulle det gå!

Vad tycker du att den här förändringen hos dig själv resulterat i? Och beskriv hur du numera beter dig annorlunda än vad du gjorde tidigare!
Strategin utvecklades snabbt till ett maniskt levnadssätt, då jag ständigt var redo att agera på saker runt omkring mig – alltid inom 2 minuter. Efter två veckor var mitt företag igång på heltid och mer därtill, och med tre stora löpande konton i famn. Snabbt därefter kom också möjligheter till mig som jag bara nosat på innan: att förutom jobb som copywriter, även ta uppdrag som stylist och chefredaktör. Efter ett ett år och två månader, kände jag att det var dags att avrunda strategin. Några dagar innan, i ren utmattning, bröt jag strategin genom att vänta i tre dagar med att söka ett jobb. Uppdraget blev mitt trots allt. Men jag kunde snabbt se ett mönster: hade jag kompetensen för jobbet och jag var snabb nog, eller rent av först med att söka jobbet, så var det oftast mitt. Nu lever jag inte lika slaviskt, men jag blir hela tiden påmind om att när jag inte är snabb nog, så får jag ta konsekvenserna av det. Strategin har gjort mig medveten om att det är ganska enkelt att lyckas – om du just har en strategi.

Om någon av våra läsare skulle vilja utvecklas på samma sätt – vad skulle de kunna testa att göra annorlunda i sin vardag redan i morgon?
Min 2-minutersstrategi under ett helt år var så här i efterhand helt galen, men effektiv. Och eftersom jag är en tävlingsmänniska så var jag tvungen att ha något att bita i. Men det gäller främst att hitta en strategi som fungerar för din personlighet och livssituation. Det viktigaste är att du kan hålla strategin och sätta den i rutin, snarare än att det är en rejält utmaning. Börja med att göra en enkel förändring i din vardag under en bestämd tid. Men det måste vara så viktigt för dig, att det får konsekvenser om du säger: det här tar jag imorgon.

Helena Ekström frilansar som copywriter, skribent, konstnärlig stylist samt är chefredaktör för tidningen SoFo. Hennes vardag består av två ytterligheter: extremt kommersiellt eller enbart konstnärligt – men alltid med en historia att berätta.

Bild: Daniel Stigefelt

Ett svar till “Tre snabba med Helena Ekström, chefredaktör på tidningen SoFo”

  1. […] Today there is an interview with me at the brilliant Psykologifabriken about creativity. Read it all here. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.