Vad Chaucer lärde mig om att få en god natts sömn

Jag vaknar oftast runt klockan två på morgonen. Till en början försöker jag tillåta mig själv att somna om men detta misslyckas jag ofta med. Tankarna börjar snurra i huvudet och de driver mig slutligen ut ur sängen. Då går jag upp, gör en kopp te och sitter sedan och läser eller skriver i någon timme. Detta gör mig ofta sömnig och gör det möjligt för mig att sova ett par timmar till.

Jag brukade se detta som ett sömnproblem, att det var något fel med mig som måste åtgärdas. Så stötte jag på konceptet om första och andra sömnen. Tydligen så ansågs mitt sömnmönster vara något helt normalt ända fram till 1700-talet. Historikern Roger Ekrich har upptäckt att ett naturligt avbrott i sömnen nämns i flera medeltida skrifter, bland annat i Chaucer The Squire’s Tale.

Jag blev överraskad över hur betryggande detta var för mig. Jag var ”normal”! Plötsligt så slutade jag oroa mig för min sömn och började istället acceptera de sömnmönstret som fungerade för mig. Jag märkte att jag ofta tänker klarare under en tyst timme mitt i natten. Det jag också noterade var att den ”andra sömnen” också var extra ljuv. Lite som en extra dos av vila och avkoppling.

Så vad har jag lärt mig?

Jo att internaliserade regler om hur jag ska bete mig infiltrerar min sömn vilket får mig att bedömma mig själv. Samt att det är bättre att fokusera på om något fungerar snarare än huruvida de följer en regel vi lärde oss som barn.

Rachel är före detta psykiatriker men arbetar numera som managementkonsult, föreläsare och facillitator i Brisbane, Austrailien. Hon driver bloggen Working with ACT tillsammans med Rob Archer. Working with ACT är en blogg om hur man använder värderingar och mindfulness på arbetsplatsen.

Under sommaren fokuserar vi extra mycket på sömn. Vårt systerföretag Hoa’s Tool Shop har nyligen släppt en sömn-app som du hittar i App Store under namnet Sömnformeln. Ladda ner den och lägg in de tips du vill testa.