Vi har skrivit det förut, men det förtjänar att nämnas igen: Att vårda dina relationer är det bästa du kan göra för att investera i ditt eget välmående.
I senaste numret av Psychology Today sammanfattar de forskning kring välmående i fem livslektioner.
1. Radikal acceptans. Du kan inte förändra andra, fokusera i stället på ditt eget beteende.
Är ditt sätt att göra saker på det bästa? Jag tror ofta det, pinsamt nog. Att mitt sätt att stapla disk i diskmaskinen och mitt sätt att organisera återvinningen är det bästa. Problemet med det är ju uppenbart: mina kommentarer om att andra borde göra på samma sätt som jag antyder att jag vet lite bättre och den som får stå ut med kommentarerna känner sig troligen otillräcklig eller kritiserad. Och gör ännu mindre som jag vill. Att acceptera att andra inte alltid vill eller tycker lika är mer välgörande för dina relationer.
2. Låt barnen sköta sig själva lite mer. Att vara överbeskyddande är sämre än att vara underbeskyddande.
Barn mår bra av att leka och utforska på egen hand, tillsammans med jämnåriga. Att de ramlar ner från ett träd, trillar på cykeln eller får höra en taskig kommentar lär dem att hantera motgångar. Barn som aldrig får öva på konflikthantering på egen hand lär sig att hen inte klarar sig utan sina föräldrar som ständigt är där och passar på och passar upp. En förälder ska finnas med i bakgrunden som moraliskt stöd och för att validera känslor, inte hantera livet åt sina barn. Överbeskyddande föräldrar skapar barn som är beroende av andra, är mer depressionsbenägna och tror mindre på sig själva och sin egen förmåga.
3. Lika barn leka bäst. En relation med någon som är lik dig själv ökar chansen att ni ska acceptera varandras ståndpunkter och vanor.
Gemensamma värderingar, liknande personlighetsdrag, likartad ekonomisk bakgrund och delad religion är alla faktorer som sätts i samband med långvariga och hälsosamma parrelationer. Men man bör inte vara för lika – att rösta på samma parti och ha liknande egenskaper och dessutom dela samma djupa intresse för frimärkssamlande kan borga för en lite tråkig relation. Leta i stället efter någon som delar dina viktigaste värderingar, men som har intressen som skiljer sig lite från dina egna så har du större chanser till en långvarig parrelation.
4. Sociala nätverk spelar roll. Din vänskapsrelationer är lika viktiga för hälsan som sund kost och motion.
– Ju högre frekvens och kvalitet på dina vänskapsrelationer, desto längre lever du, säger Bert Uchino vid University of Utah till Psychology Today.
5. Lust avtar, men kärleken kan bestå. Att du inte går igång lika mycket på din partner handlar om tillvänjning, det betyder inte att ni inte kan älska varandra längre.
När förälskelsen avtar – oftast efter ungefär ett och ett halvt år – och vi ser vår partners alla fel och brister har vi ett val: Acceptera och hänge sig åt den andra ändå eller lämna. Att stanna kan innebära en djupare kärleksrelation. Men inget par är befriade från konflikter. Alla relationer kräver underhåll och att man anstränger sig för varandra någon gång ibland. Förmodligen vet du vad som gör din hjärtevän extra glad, men kanske är du för arg eller stressad för att ge hen det? Prova att göra det ändå.