Skriv dina negativa tankar på ett papper

Jag sitter på en workshop om acceptans av tankar. Den krullige läkaren från Australien, Russ Harris, leder mjukt en övning:

”Har du några besvärande tankar? Tankar om dig själv eller andra? Tankar om att misslyckas eller inte duga? Skriv ner dem på ett papper.”

”Har du några mål eller viktiga saker du strävar mot? Relationer du vill vårda eller steg du vill ta i din karriär? Föreställ dig att de finns längst bort i din horisont. Kanske på en vägg eller vid en byggnad du ser långt borta.”

”Testa nu att hålla upp ditt papper rakt framför dig med båda händerna och trycka det så långt bort från dig som möjligt. Hur känns det? Vad fokuserar du på? Pappret med dina störande tankar eller allt det där som är viktigt för dig i horisonten? Kommer pappret i vägen för allt det viktiga?”

”Lägg nu ner pappret i knät. De besvärande tankarna finns fortfarande där men hur känns det nu? Är det lättare att titta på allt det där som betyder något för dig?”

”Är det inte konstigt att vi kämpar så mycket med våra tankar och då missar allt som är viktigt för oss?”

Under den två dagar långa workshopen får jag testa övningar som denna. Det är kul att få uppleva det hela och inte bara läsa om det i hans böcker. Han är mest känd för sin bok Lyckofällan men har nu även gett ut ”När livet slår till”, en bok om att hantera oväntade livshändelser. Något som hände honom när hans son fick diagnosen autism. Allt handlar om att inte låta tankar och känslor komma i vägen för att leva det liv man vill leva. Något som blev väldigt tydligt i övningen med pappret.

Detta perspektiv kommer från inriktningen Acceptance and commitment theraphy (ACT) som både Harris och jag själv använder mig av. Jag tar med mig denna övning för att hjälpa chefer och medarbetare i organisationer att göra det som är viktigt för dem – oavsett problematiska tankar och känslor.

Tack Psykologpartners för att ni tog hit Russ Harris för denna workshop!