Äter liberaler mer insekter?

Den klassiska femfaktormodellen för personlighet rymmer drag som extroversion, emotionell stabilitet,  vänlighet, samvetsgrannhet och öppenhet för nya erfarenheter. Alltså: hur utåtriktad är du? Hur känslomässig är du? Hur lätt har du för att gå med på andras planer? Hur plikttrogen är du och hur villig är du att pröva en ny maträtt? 

Är du liberal? Psykologen Jonathan Haidt har undersökt vilken personlighet liberala och konservativa har. Liberala personer har högt på öppenhet för nya erfarenheter och äter gärna ny sorts mat. Konservativa håller sig gärna till det kända och bekanta. 

Jonathan Haidt har inte bara undersökt vilken personlighet liberala och konservativa har. Han har även undersökt vilken moral de har. Haidt visar att liberala ifrågasätter auktoriteter, är mindre lojala till den egna gruppen och är tveksamma till renhet som ideal. Känner du igen dig?

Om du vill testa din moral kan du göra det på www.yourmorals.org och nedan kan du se Haidts TED-föreläsning om moral.

Av: Oskar Henrikson

3 svar till “Äter liberaler mer insekter?”

 1. simon ljungh skriver:

  Tycker alltid jämförelser i stil med denna är ointressanta när storleken på gruppskillnaderna inte redovisas. Används tillräckligt stora grupper kommer signifikanta skillnader alltid att hittas (massignifikansproblemet) och vi kan säga att liberaler är mer öppna, kvinnor mer tystlåtna eller eller vissa matprodukter är farligare. Hur mycket öppnare är liberaler och vad spelar det för roll i praktiken?

 2. Oskar skriver:

  Intressant tanke! Du har inte lust att kolla upp det och skriva in det här?

 3. Simon Ljungh skriver:

  Önskade jag kunde men känner mig inte tillräckligt haj på statistik för att göra det :/
  Fast även om jag kunde är statistiken troligtvis svår att översätta det i det verkliga livet. Säg att någon liberal hamnar en standardavvikelse (en i så fall mycket stor skillnad) över medelvärdet: Hur mycket öppnare är personen? i Vilka situationer visar det sig?
  Lite problemet med statistik på gruppnivå är att vi lätt drar slutsatser på individnivå när vi hör talas om det. När det gäller “positiva saker” som det här spelar det kanske inte så stor roll men när det gäller negativa egenskaper hos människor blir det tristare.

  Jag mest tänker högt här märker jag. Kul att det skrivs så mycket på fabriken i alla fall!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.