Veckans lyckoövning: tacka någon

Jag fick ett fint brev av en läsare i veckan. Jag blev väldigt glad för det hen skrev men var lite upptagen med annat när jag fick mejlet. Så jag svarade inte just då.

Sedan blev det helg och jag var upptagen med annat, och sedan blev det måndag, och då var jag upptagen med annat. Nu är det tisdag och i dag var jag upptagen med annat.

Eftersom forskningen kring tacksamhet är omfattande och pekar tydligt i en riktning – att uttrycka mer tacksamhet i vardagen är bra för oss – så vet jag ju att jag borde tacka brevförfattaren. Men det som verkar vara ett enkelt psykologiskt faktum är inte alltid så enkelt. Vi prioriterar sällan det som är bra för oss i en vardag som är fylld av vardagliga små bekymmer.

  • Jag är upptagen med andra uppgifter som är mer brådskande.
  • Det kräver en viss ansträngning att formulera ett bra svar på ett bra brev, så det finns också en jobbig, en aversiv, komponent.
  • Det tar tid att skriva ett svar.
  • Knowing is not doing

Men det finns också psykologisk hjälp att få. Att ge sig själv i uppgift att göra något. Att sänka tröskeln eller kraven på det som ska utföras. Att utannonsera sin avsikt offentligt (det är det jag gör nu, om du undrar).

Text: Jenny Rickardson, leg psykolog

Psykologifabriken hjälper organisationer och individer att utveckla goda vanor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.