Tre snabba med strategen Björn Hedensjö

Vi på Psykologifabriken tror att de flesta kan utvecklas betydligt mer än vad de gör idag. Utveckling enligt oss sker genom små konkreta beteenden man utför varje dag. Här på bloggen lyfter vi då och då upp personer vi inspireras av för att höra hur de arbetar med sin egna utveckling.

Ge oss ett exempel på något område där du känner att du verkligen utvecklats personligen – och beskriv hur du numera beter dig annorlunda än vad du gjorde tidigare!
Två viktiga händelser i mitt liv, att få barn och att jag klivit av en chefskarriär för att börja plugga, har betytt mycket för min personliga utveckling. Att få barn tycker jag har breddat mitt känsloregister på något sätt, och jag tycker nog att jag blivit en mer empatisk och tålmodig person även i sammanhang utanför familjen. Och förhoppningsvis bara lite tråkigare. Klivet bort från en förväntad karriärbana till något jag verkligen kände för, psykologprogrammet, har också betytt mycket för min personliga utveckling. Det har gett mig en stark känsla av att jag själv sitter bakom ratten i mitt liv. Att plugga och jobba en del parallellt, samtidigt som det är fullt ös med barnen, tacklar jag genom att försöka vara närvarande i det jag pysslar med för stunden. Tidigare har jag haft en tendens att ofta tänka väldigt mycket framåt. Jag har också börjat ta träning på större allvar, eftersom jag märker hur mycket bättre jag blir på att till exempel hantera stress om jag håller en hyfsad nivå.

Vad tycker du att den här förändringen hos dig själv resulterat i?
Jag har roligare och är gladare, men är också effektivare, mindre stressad och lägger mindre vikt vid struntsaker när jag istället fokuserar så mycket som möjligt på plugg, barnen, min firma, kompisar eller vad det nu råkar vara jag ägnar mig åt för stunden. Även om jag kanske inte lyckas med föresatsen att vara närvarande i nuet jämt.

Om någon av våra läsare skulle vilja utvecklas på samma sätt – vad skulle de kunna testa att göra annorlunda i sin vardag redan i morgon?
När jag har försökt utvecklas snabbt på någon punkt har det ofta funkat att vara ganska systematisk, sätta mig ned och göra listor över sådant jag vill se mer och mindre av, bocka av saker och sätta upp mål som är nära i tid. Det tror jag kan vara en hygglig vardagsmetod även för andra.

Björn Hedensjö går psykologprogrammet vid Karolinska institutet och är strateg med inriktning på redaktionell digital kommunikation.