Tiger Woods bländar kommentatorer och fans: Beundran

2005: Golfstjärnan Tiger Woods slår ett slag som får kommentatorer och fans att skrika av beundran.

Jag tycker att det är lättare att bli imponerad av prestationer som ligger helt utanför mitt område, som sport. När jag däremot träffar någon sjukt kompetent tjej som håller på med ungefär samma sak som jag (psykologi och journalistik) ligger avundsjukan närmre till hands. Avundsjuka är givetvis helt naturligt att känna då och då men det funkar inte som en konstruktiv kraft för mig. Jag minns det första mötet med en av mina blivande kollegor på Psykologifabriken. Hon var så kunnig och självsäker, och dessutom sjukt trevlig. Jag ägnade en dag eller två åt att jämföra mig. Efter ett tag blev det trist att sitta och sura, så jag bestämde mig helt enkelt för att bit för bit byta ut känslan mot en som lurade under. Det första steget var att erkänna för mig själv ATT jag kände något. Nästa steg blev att namnge känslan, avund. Men där fanns också en annan känsla som jag hellre ville ta med mig – jag var imponerad av min kollega!

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om att sätta ord på känslorna

Namngivningen kan sedan hjälpa dig att besluta vad du ska göra med det du känner – fortsätta att bara ha känslan, öka den, minska den eller ta dig över till en annan känsla.

Av: Linda Backman