Tävlingen avgjord — så tillämpar ni läsare psykologi i er vardag

För drygt två veckor sedan var beteendeekonomen Dan Ariely på besök hos oss. Efter sig lämnade han tre signerade exemplar av sin senaste bok The honest truth about dishonesty. Eftersom de flesta på fabriken redan läst mästerverket valde vi att arrangera en tävling där ni läsare kunde vinna ett av dessa exemplar. För att delta behövde man bara berätta hur man använder psykologi i sin vardag. Vi fick in ett flertal riktigt fina svar, här är de tre vinnande förslagen:

“Under min första tid som chef pekade jag med hela handen. Jag fick precis som jag ville, och bra blev det.
Men den turbulenta tiden fick mig, trots uppnådda resultat, att fundera på hur jag ska framför saker för att få som jag ville,
men samtidigt ha med mig medarbetarna och dessutom skapa arbetsglädje bland alla, och inte bara för mig själv. Den här tiden fick mig att rannsaka mig själv, fundera över hur jag agerar och framför saker. Inte bara feedback, utan även beröm. Det var en psykologisk process för mig, som skapade en nytt klimat, och en ännu bättre produkt!”

“I min vardag brukar jag ofta tänka på och använda Barry Schwartz forskning om valets psykologi Han menar i alla fall att det inte alls är så att man blir glad av att ha ändlöst med möjligheter och alternativ att välja mellan när man fattar beslut, snarare tvärtom. Mycket att välja mellan och många möjligheter tenderar istället att skapa ångest. Denna kunskap drar jag nytta av i vardagen på bland annat på restaurangbesök där det finns för många maträtter och viner på menyn, då är det lättare och skönare att bara ta “dagens rätt”, “husets vin”. I mitt yrkesliv använder jag denna psykologi när jag medvetet begränsar antalet valmöjligheter jag ger mina kunder (lite att välja mellan gör oftast att de fattar beslut snabbare och blir nöjdare)”

“När jag skapar events på Facebook försöker jag alltid få med så många som möjligt av Robert Cialdinis sex vägar för påverkan. För att få ett klubbevent att verka lockande kan man använda:
• Social proof: Se till så att så många som möjligt attendat eventet.
• Reciprocity: Jag attendar andras evenemang på FB, då kommer de känna reciprocitet mot att attenda mitt event.
• Scarcity: Kom innan 23, sen är klubben full”

Vinnarna har fått varsitt vinnar-mejl med instruktioner om hur får sin vinst. Du som inte vann denna gång behöver inte misströsta, det blir garanterat fler tävlingar framöver. Du som missat tävlingen men ändå vill berätta om hur du använder psykologi i din vardag kan göra det i kommentarsfältet. Själv försöker jag alltid ta en kort paus i arbetet efter 45 minuter då min kollega Alexander berättat att hjärnan inte längre presterar på topp efter just 45 minuter. Läs mer om denna psykologi här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.