Stolthet, förebilder och ett tips på beteende

Jag tycker det är viktigt med förebilder. Därför har jag intervjuat några ledare som vi kan inspireras av. Jag har ställt samma tre frågor till alla för att få fram viktiga psykologiska aspekter:

Berätta om ett tillfälle du kände stolthet i din roll som ledare
Stolthet skvallrar om vilka värderingar du har och vad du tycker är viktigt. Varför fråga efter något mindre viktigt än det?

Berätta om ett tillfälle du blev imponerad av en förebild
Vi lär oss mycket av det vi ser. Barn kan börja imitera andra redan vid 12-dagars ålder och tar andra ut sina pengar från banken höjs chansen att vi tar ut pengarna från banken. Varför inte titta närmre på beteenden som vi vill inspireras av?

Om du bara fick välja ett beteende att rekommendera till andra ledare, vilket skulle det då vara?
Det är svårt att inspireras av något vagt. Att inspireras av “någon som är grym” ger inte mycket instruktionsvärde. Att däremot hitta specifika beteenden kan ge oss den information vi behöver för att själva testa på det våra förebilder gör. Noggrann kan då brytas ner till “bjuda in vänner och bekanta till en diskussion om föräldralediga pappor“. Det är också varför jag vill fråga efter specifika tillfällen. Det är mer specifikt.

Har du någon du tycker jag ska intervjua eller vill du själv bli intervjuad? Säg hej på twitter eller skicka ett mejl till oskar (@) psykologifabriken.se eller skriv i kommentarerna!

Tack till Kalexanderson för lånet av den fina bilden! Se hennes stormtrupper här.

Alla intervjuer hittar du samlade här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.