sparaspara med hjälp av stora valörer

Spara med hjälp av stora valörer

När jag var liten hade jag en god, om än lite dryg, vän som gillade att visa hur mycket pengar han (eller snarare hans föräldrar) hade genom att stolt visa upp den femhundralapp han hade i sin plånbok. För en tioåring i början av 90-talet var det här en nästintill ouppnåelig summa, så självklart blev vi varje gång lika avundsjuka och trånande. Att han antagligen hade växlat in precis alla sina pengar för att skramla ihop till sedeln var det nog ingen av oss som reflekterade över, men att han i samma veva börjat spara pengar med hjälp av den så kallade denomination effect, valöreffekten, förstod han nog inte själv.

Namnet myntades av de två forskarna Priya Raghubir och Joydeep Srivastava som efter en serie experiment kunde visa att människor var klart mer benägna att spendera sina pengar om de hade dem i små valörer än i stora. I ett av experimenten gav de 89 studenter en dollar som tack för att de hade varit med i en studie (lurigt va?) och berättade att personerna antingen kunde köpa godis för pengarna eller behålla dem. Som du säkert redan gissat så delades pengarna ut i två olika valörer (hälften fick en dollarsedel och hälften fick fyra quarters) och resultatet talade sitt tydliga språk. Av personerna som fick fyra 25-cents mynt valde 63 procent att köpa godis för pengarna, men bara 26 procent av sedelgänget valde samma sak.

Denomination effect är bara ett av många tankefel som drabbar oss människor. Om du vill läsa om fler tankefel så finns en lång lista i slutet av min och Niklas Laninges bok, Beteendedesign: psykologin som förändrar tankar, känslor och handlingar. Boken finns i butik nu, exempelvis på Adlibris och Bokus!

Skrivet av Arvid Janson