Sömn vs pengar för ökat välbefinnande

En god nattsömn gör dig troligtvis gladare än en löneförhöjning med 30 000 kronor i månaden.
Du läste rätt.
Trots att en så kraftig löneökning för de flesta av oss skulle innebära mer än en fördubbling av inkomsten så är sambanden mellan att lägga sig en timme tidigare varje kväll och välmående betydligt starkare.
Känns det overkligt?
Jodå, jag håller med.
Tänk vad man skulle kunna göra för så mycket pengar: åka på semester, äta på bra restauranger, köpa lyxiga kläder eller gå på spa eller skaffa en bättre bostad. Problemet är att vi ofta lägger vår nya inkomst på saker som inte gör oss lyckligare. Vi köper en större platt-tv eller en ny soffa i stället för att investera i upplevelser eller våra relationer. Vi jobbar mer, är borta mer i jobbet och kanske pendlar fler timmar än tidigare.
Kolla in det här lilla diagrammet:


Stapeln för sömn visar sambanden mellan sex eller färre timmars sömn per natt och sju eller fler timmars sömn per natt med välmående dagen efter. Stapeln för inkomst visar sambanden mellan självskattad lycka en vanlig dag för personer med en månadslön på 15000 kr och personer med en månadslön på 45 000 kr. Siffrorna är från USA och är givetvis svåra att översätta rakt av till svenska förhållanden, men psykologiforskaren Norbert Schwartz, som tillsammans med Daniel Kahneman ligger bakom studien, sammanfattar det bra i följande kommentar till Psykologifabriken:
– Det vi kan lära oss är egentligen ganska enkelt: Många människor skulle gärna välja att pendla mer och sova en timme mindre per dag för att tjäna 30 000 kr mer i månaden – och de skulle betala för det genom att må sämre på dagarna. En varning dock, om ditt utgångsläge är under minimilön och du är osäker på om du kommer att klara av att betala räkningarna varje månad så är en inkomstökning förmodligen lika kraftfull som ökad sömn. Men för medelinkomsttagare är det ett robust forskningsfynd.
Känns det som ännu ett krav på saker du måste jobba med för att må bättre? Läs det här och det här inlägget om vår uppfattning om sömn så kanske det ger dig ett annat perspektiv på saken.

9 svar till “Sömn vs pengar för ökat välbefinnande”

 1. Kw skriver:

  Nja, lite skeptiskt till att det faktiskt är så.

  Visst köper jag att folk som tjänar 30 tusen men sover bra mår bättre än folk som tjänar 60 tusen. Men en lönehöjning på 100% ger nog mer lycka än en timmes sömn.

 2. Jonas Andersson skriver:

  Sociologisk invändning: Är inte den utslagsgivande faktorn vilken lägstanivå man utgår från vad gäller löneläge? Jävligheten ökar snabbt ju längre under minimilön man ligger (tänk en exponentiell kurva här), medan den kumulativa ökningen i lycka blir mindre, jämfört med löneökning, ju högre upp i löneskalan man rör sig.
  5000 kr/mån -> 15000 kr/mån = livsavgörande ökning
  35000 kr/mån -> 45000 kr/mån = rolig, men inte livsavgörande ökning

 3. Jenny skriver:

  Du är helt rätt ute Jonas. Det finns gott om forskning som visar att det ökade välmående du får av en löneökning avtar i takt med stigande inkomster. Kurvan planar ut ganska snart efter att ens grundläggande behov är tillgodosedda och man slipper oroa sig för att ha råd att betala räkningarna varje månad.
  Kw: Jag förstår din skepticism, och det finns en viktig poäng som inte stod med den här gången: habituering. En kraftig löneökning ger oftast en högre tillfredsställelse med livet en tid, men vi vänjer oss snabbt vid vår nya nivå, och slutar då att uppskatta de extra pengarna.

 4. davidanton skriver:

  Något blev fel (kommentaren postades utan avsändare) /davidanton

 5. davidanton skriver:

  Vad händer om man skulle få samma ökning för att jobba en extra dag i veckan?

 6. […] Sömn vs pengar för ökat välbefinnande / Psykologifabriken […]

 7. Jenny skriver:

  Davidanton: Om vi väljer att jobba en extra dag i veckan så väljer vi ju inte längre mellan mer lön eller bättre sömn, utan vi väljer mer arbete på bekostnad av andra saker – som att umgås med vänner och familj, kanske träna eller göra andra typer av återhämtande aktiviteter. Så om vi tar in forskning från andra delar av den positiva psykologin så visar den tydliga samband mellan att ägna tid och kraft åt att vårda sina relationer och ökat välmående. Likaså är sambanden mellan motion och välmående mycket välbeforskade. Sambanden mellan ökad lön och ökat välmående planar ut efter att vi uppnått någon slags ekonomisk grundtrygghet. Läs gärna min kollega Katarinas inlägg om vad människor värderar på sin dödsbädd, för ytterligare infallsvinklar på din intressanta fråga: https://www.psykologifabriken.se/doden-anger-och-alla-hjartans-dag/

 8. Raf skriver:

  Intressant. Jag oroar mig inte för hur mycket jag sover då jag tycker att det är tillräckligt bra. Det är sällan jag vaknar trött. För det mesta vaknar jag nyfiken och vill göra mina saker. I mitt hemland Brasilien finns ett sådant ordspråk som säger att en fungerande mage i kombination med ett gott självförtroende är bästa huvudkudden:-)) Magen fungerar som klockan- dom tur är. Självförtroende stärker jag lite till för varje dag. Jag hopas på fortsatt god sömn.
  Jag läste en artikel som visade att folk som tar flera kortare semester blir lyckligare än dem dom tar 4-5 veckor i rad- då man delar upp alla upplevelse på flera tillfälle. Studierna visade att redan när vi bokar resorna (till exempel) då börja vi skapa positiva känslor inför resan. Sedan kommer själva resan och när man väl kommer tillbaka då sitter känslorna kvar längre(Ving?) :-)) tar man 3 minisemester om året blir man 9 gånger lyckligare än om man tar en längre semester med flera veckor sammanlagda.
  Well- min poäng är att man kanske borde göra likadan med löneförhöjningar: dela ut dem vid flera tillfälle på året:-)) jag tror att jag skulle kunna tänka mig att “offra” 30 minuters sömn mot denna löneökning på 30 tusen i månaden, men utbetalning skulle vara 90 000 i januari; 45 000 i mars, maj, juli och september; och de resterande 90 tusen i november. Då skulle jag kunna ta flera minisemster, köpa något mer värdefullt än bara en ny Tv och även skänka bort en summa till dem som behöver.
  Jag tror att åtminstone för mig, en sådan uppdelning skulle göra mig lyckligare:-))
  Var är mina extra 360 tusen för detta år???
  Och vad tror ni om mina idéer?
  Hälsning

 9. Jenny skriver:

  Hej Raf
  Vilka spännande reflektioner, och vilken bra idé att dela upp en löneökning i klumpsummor för att minska habituering. Då blir ökningen inte en del av vardagen, utan ger möjligheter att – precis som föreslår – unna sig upplevelser som man annars inte skulle ha gjort.  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.