beteendeekonomi

Psykologispaning del 2: beteendeekonomi, poddar och huspsykologen

2015 går mot sitt slut vilket innebär att vi på Psykologifabriken samlar våra tankar och blickar framåt mot 2016. Igår kunde du läsa om min kollega Alexanders psykologispaningar inför det kommande året. Idag är det min tur att ta en titt i kristallkulan. När jag tänker på psykologi under 2016 så ser jag tre saker.

1. Beteendeekonomi slår igenom på bred front

Jag ska lägga korten på borden här, jag tror nämligen att jag hade samma spaning för två år sedan. Det verkar som att saker ibland tar längre tid att bli mainstream men 2016 så kommer garanterat beteendeekonomi att vara just det. Jag ser ett par tecken på att denna fina skola kommer att få sitt verklige genombrott nästa år. Den svenska utgåvan av Richard Thalers Misbehaving kommer att komma ut i början av året. Vidare så har våra vänner på Beteendelabbet startat en verksamhet som helt kretsar kring att lära företag allt om “nudging”. Dessutom så har våra vänner på innovationsbyrån Rodolfo teamat upp med en skicklig psykolog och startat beteendedesignbyrån Rio. Slutligen så märks det inte minst när det gäller våra bokningar inför 2016. Väldigt många vill höra om just beteendeekonomi.

2. Psykologipoddar får sitt genombrott även i Sverige

Jag tycker mig ännu inte ha hittat en svensk motsvarighet till mina favoritpoddar Freakonomics, Planet money och You are not so smart. Jag är dock övertygad om att vi kommer att se en rad psykologipoddar som just har samma grepp som dessa amerikanska poddar. Teorier och forskare kommer stå i centrum och formatet kommer att vara långa samtal med dem.

3. Huspsykologen gör entré

En sak som många fick höra innan de började på psykologprogrammet var att man som psykolog kan göra lite vad som helst. Ungefär halvvägs genom utbildningen så får många en kalldusch då de inser att utbildningen främst handlar om att utbilda kliniska psykologer. De flesta psykologer arbetar på ett eller annat vis med att behandla olika psykiska problem, vilket förstås är toppen. Faktum är att det borde behövas ännu fler psykologer. Under 2016 så kommer vi dock att se fler psykologer på oväntade positioner. Försäkringsbolag kommer att ha en “trygghetspsykolog”, banker skaffar sig en “sparpsykolog” och alla startups och teknikbolag med självaktning kommer att ha en psykolog i sitt produktutvecklingsteam.