Mina favoriter från vår sömnsatsning

Ingen har nog undgått att vi satsat lite extra på sömn under sommaren. I början av juni smyglanserades appen Sömnformeln, ett samarbete mellan KBT-online och Hoa’s Tool Shop. Appen innehåller delvis en snabbkurs om sömn men dessa främsta syfte är att hjälpa dig att hitta hur olika saker du gör påverkar ditt liv. Istället för att bara ge generella tips vill vi att du som användare testar dig fram och utvärderar olika beteenden för att på så vis hitta vad som funkar för just dig. Appen kommer med ett gäng beteenden du kan testa men det är viktigt att användaren uppdaterar denna lista med nya beteenden. För att ge dig lite inspiration till detta har vi samlat in tips från massor av psykologer vi tycker om. Totalt har det skrivits 12 inlägg av psykologer så som Anna Karlstedt, Liv Svirsky och Markus Jansson-Fröjmark. Nedan hittar du en lista på de fem beteenden jag lagt in i appen som funkat bäst för mig.

1. Vila kan man göra på många sätt! Om du ändå inte somnar, varför inte ta chansen till en skön vila? Kanske kan du ägna dig åt saker du sällan hinner annars som att handarbeta, läsa, lösa korsord, lyssna på musik eller lyssna på radioprogram du missat. Att ensam i sena kvällen ägna sig åt sådana aktiviteter blir för många en njutning och en stund att längta till. Så mycket mer rofylld än jakten på timmarna. Tipset är skrivet av psykologen Liv Svirsky.

2. Om du är den typen som blir kreativ precis innan du ska somna: ha papper och penna tillhands så att du kan skriva några ord om dina idéer. Syfte är att dämpa din egen stress och rädslan för att inte komma ihåg vad du tänkte just då. Skrivet av Liria Ortiz.

3. Avsluta dagen. För att undvika att hjärnan går på högvarv i sängen kan det vara bra att avsluta dagen med planering inför morgondagen, problemlösning kring sådant som du upplevde som svårigheter under den gångna dagen samt att skriva ner och utmana oroande tankar som brukar dyka upp när du ligger vaken i sängen. För att slappna av inför sänggåendet kan det också vara bra med vissa rutiner som t.ex. avslappningsträning, läsa en bok eller titta på TV. Skrivet av psykologen Markus Jansson-Fröjmark.

4. Gå upp samma tid varje morgon. Detta är den största utmaningen för de flesta av oss, särskilt när det blir helg. Man frestas att ”sova igen” när man väl får sova. Logiken bakom tricket är enkel: sover du till lunch så blir du inte sömnig igen förrän väldigt sent – och därmed vidmakthåller du den onda cirkeln av att inte kunna somna i tid. Skrivet av psykologen David Brohede.

5. Yoga en stund varje kväll, gärna med fokus på framåtböjningar och inversioner (t.ex. huvudstående och skulderstående). Känner du att du har ont om tid så testa att stå på huvudet mot en vägg och andas 30 djupa andetag. Skrivet av psykologen Frida Hylander.

Sömnformeln finns att ladda ner i App Store

Bild: flickr.com/icedsoul