Låt inte tankarna kontrollera dig

Jag tänker på jobbet hela tiden. När jag ska gå och lägga mig, när jag träffar min partner, när jag träffar vänner. Jag oroar mig bland annat för att varje månadspresentation, där jag informerar personalen om organisationens tillstånd, ska gå riktigt illa. Jag vill ha bra knep för att sluta tänka så mycket på jobbet.

Tankar är svåra att styra. De kan dyka upp automatiskt och när man minst anar det. Om du till exempel hör första delen av ett ordspråk, är det lätt att den andra delen dyker upp av sig själv. Vad händer när du läser ”Anfall är bästa … ”? Min misstanke är att ordet ”försvar” dök upp utan att du hann reagera.

Samma sak händer för dig med dina tankar om jobbet. De dyker upp automatiskt och när du minst anar det. När din partner nämner sin chef eller när ett TV-program går på om nedskärningar, vad som helst kan skapa associationer till dina grubblerier. Så fort de dyker upp är det lätt att vilja diskutera med tankarna. En fundering i stil med ”Jag hoppas personalen uppskattar min presentation” kan leda till en inre diskussion med argument och motargument som ”De har ju tyckt om de flesta tidigare presentationer” mot ”Fast de brukar vara väldigt kritiska och vill alltid diskutera allting”.

Ett tips är att låta bli att ta den inre diskussionen. Se om du kan observera diskussionen istället. Tankarna behöver inte ses som argument som måste besvaras eller problem som måste lösas. De kan ses som det de är: tankar. Du kan säga till dig själv ”Nu har jag många tankar om morgondagens presentation” och ta ett betraktande perspektiv på ditt inre liv.

Säkert finns det tankar du behöver ta på allvar och agera på, men inte hela tiden. Bestäm då hellre att du ska ta tag i det vid ett särskilt tillfälle. ”Jag har tankar om att jag inte är tillräckligt förberedd. Ska jag lyssna på dem eller är det bara oro? Jag ber en kollega ta en titt på mitt material i morgon så kan jag få lite feedback.”

Tankar är svåra att styra och kanske ska du låta bli att ens försöka kontrollera dem. Låt dem leva sitt liv, så kan du leva ditt. Dina tankar är inte sanningar. Det är fullt möjligt att hålla en presentation samtidigt som du har tanken att det kommer att gå åt helvete.

Denna text kommer från en frågespalt i tidningen Personal & Ledarskap. Du kan läsa alla spalter här. Vill du ställa en fråga? Mejla den till oskar (@) psykologifabriken.se, skriv i kommentarerna eller säg hej på Twitter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.