Konsumentens guide till terapi

Vår tidigare medarbetare Jenny Rickardson jobbar numera heltid med patienter med långvarig och svårbehandlad smärta vid Karolinska Universitetssjukhuset. Men hon har inte släppt missionen om att föra ut psykologisk kunskap på bred front, utan har precis kommit ut med boken Jag tror jag måste prata med någon – en guide till terapi. Jag passade på att ställa tre frågor om boken!

Rickardsson_JennyVad är det första man ska göra när man funderar på att gå i terapi men inte vet vad som kommer passa?
– Om man har ett specifikt problem som har ett namn – som depression, panikångest eller social fobi – då kan man kolla vilken terapi som har vetenskapligt stöd för just den grejen och via vårdcentralen eller olika terapiformers medlemssidor kontakta någon som kan den. Men väldigt många bekymmer har inget namn och det kan vara svårt att ens själv formulera ett problem. Då kan det vara idé att boka ett första samtal på prov hos en psykolog via vårdcentralen eller någon psykologmottagning, och där få hjälp att reda i vad man kanske skulle behöva.

Hur vanligt är det att människor som börjar gå i terapi hamnar fel – hos terapeuter eller i en terapiformer som inte alls passar?
– Vet inte hur vanligt det är, men vet att många går i terapi som har liten eller ingen effekt för det man skulle behöva hjälp med. Många är osäkra på vad man kan förvänta sig av en bra terapi, och vet därför inte vad man kan kräva. Bra terapi förändrar. En bra terapeut vill att du som får hjälp ska lära dig att klara dig själv, inte fortsätta betala terapitimmar år ut och år in..

Vad drömmer du om att den här boken ska få för effekter?
– Åh, drömscenariot vore ju att alla som ska/planerar/bör gå i terapi vore medvetna konsumenter, ställer krav på den som ska behandla dem och byter till en bättre terapi eller terapeut om den man går i inte fungerar. Att medvetenheten om vad terapi kan hjälpa till med ökar i vården och bland dem som skulle kunna vara hjälpta av terapi. Att färre personer får mediciner mot sådant som egentligen bäst avhjälps med psykologisk behandling. Att fler söker och får den psykologhjälp i vården som de borde få. Att ingen blir lurad av personer som kallar sig för terapeuter helt utan utbildning.

Jag tror jag måste prata någon – en guide till terapi går att beställa från till exempel Adlibris.