Kan det vara lönsamt att jobba på sina relationer på arbetstid?

”Jag skulle vilja ägna mig mer åt mina relationer till mina vänner och min familj – men jag har verkligen inte tid eftersom jag har så mycket att göra på jobbet!”

Hur många gånger har man inte hört någon säga att jobbet kommer i vägen för relationer till nära och kära? Och hur många gånger har man själv inte sagt eller tänkt något liknande? Den tanken blev startskottet för ett två veckor långt experiment som bland annat ledde till starka känslor, champagne – och att vi bokstavligt talat klättrade på väggarna.

Jag och Niklas bestämde oss för att ta vår kollega Jenny och vår app Viary till hjälp för att undersöka om detta antagande om att jobbet hindrar oss från våra relationer behöver vara sant. Vår hypotes var att man genom väldigt små men regelbundna aktiviteter faktiskt kan göra rätt mycket för sina relationer – även under de dagar man jobbar som allra mest.

Vi hittade på ett antal saker som vi skulle kunna göra även om vi bara skulle ha tre minuter om dagen – till exempel att höra av sig till en kompis man inte snackat med på länge och boka en lunch, eller tacka en vän för något fint hen gjort för dig.

Sedan hittade vi även på några saker som var mer krävande och som vi skulle göra på fritiden (att till exempel prata med någon i familjen om relationen), men utgångsläget var att vi även under de mest hektiska dagarna skulle kunna ta upp telefonen, öppna Viary – och ta åtminstone ett litet steg mot bättre relationer. Experimentet fick namnet Project Grandma – döpt efter Niklas mormor. :D

Naturligtvis är vi inspirerade av all spännande forskning inom positiv psykologi på bland annat tacksamhet, men vi fick också mycket input från Mike Nortons intressanta studie på vår subjektiva upplevelse av tid. Den visade bland annat att de deltagare som ägnade tid åt andra människor upplevde att dom både hade mer tid i nuet – och i framtiden!

Eftersom vi satsade på att framför allt göra saker som bara tog några minuter per dag så hade vi också hypotesen att detta experiment inte skulle påverka vår produktivitet på jobbet. Det verkar ju inte helt osannolikt att vi dessutom skulle må och prestera aningen bättre på jobbet om vi var nöjda med våra privata relationer – så kanske skulle det hela landa i att det till och med var lönsamt för vårt företag att vi ägnade ett par minuter om dagen av vår arbetstid åt våra relationer.

En rätt intressant tanke!

Vad som hände under experimentets gång – och vad resultat blev? Det kommer ni få följa här på bloggen under de kommande två veckorna!