olycklig kärlek, kim w anderssonKim W Andersson

Hur du kommer över olycklig kärlek i fem steg

Döda hoppet
När du bestämmer dig för att komma över din olyckliga kärlek finns det ingen återvändo. Så jag frågar dig: har du verkligen testat allt? Har du kört dina chanser i botten och bränt alla broar? Tror dina vänner att du har noll procent chans att erövra din kärlek? Eller har du inte testat allt på grund av någon stolthet eller rädsla om att personen kanske avvisar dig?. Om du ska göra några sista försök, stäm gärna av med en vän. För du ska alltid respektera ett nej och olycklig kärlek har ett högt samband med stalking.

Vill du ha kvar personen i ditt liv?

Om du bestämt dig för att komma över din olyckliga kärlek så får du bereda dig på att det kan bli tufft. Om du vill ha kvar personen i ditt liv måste du förr eller senare vänja dig vid tanken på att personen pratar om någon annan, träffar någon annan, ligger med någon annan, gifter sig med någon annan och skaffar barn med någon annan. Om du kan stå ut med det kan du försöka ha kvar personen i ditt liv. Att prata med ditt kärleksobjekt om ragg och nya förälskelser kan bli jobbigt men är ett plåster som måste ryckas bort om du vill att ni ska bli vänner. Du kan förstås välja att ta detta i din egen takt. Oavsett om du vill ha kvar personen i ditt liv eller inte kan du behöva bryta kontakten ett kortare eller längre tag.

Bryt kontakten
Är ditt kärleksobjekt din känslomässiga föda? Då kan du behöva göra dig av med det som när dig. För din mat kan ha blivit ditt gift. Märker du att du hajar till när personen dyker upp i dina sociala flöden, att du går in på personens profil för att se vad den sysslar med och märker du att detta gör dig ledsen och fylld av orealistiska tankar om att det kanske blir ni en dag ändå? Då är det dags att bryta kontakten. Ditt sinne kan behöva vila från en plötslig bild av din kärlek med någon annan. Eller var det en vän? Bara för att du bryter kontakten behöver du inte be personen dra åt helvete. Det går bra att vara tydlig när ni ses eller över sms: ”Som du vet är jag hopplöst förälskad i dig. Jag märker att jag inte mår bra av att följa dig i sociala medier så jag kommer att ta bort dig ett tag. Jag skulle också uppskatta om du inte hör av dig. Så kan jag smälta detta i min egen takt och så hör jag av mig när jag känner mig redo att ha en vanlig vänskap.”

Räkna med besvärande tankar och känslor
Platser och personer kan bli infekterade med minnet av kärleksobjektet. Även om du brutit kontakten med kärleksobjektet kan du dock inte bryta kontakten med ditt liv, din stad eller dina vänner. Du får helt enkelt räkna med besvärande tankar och känslor samtidigt som du inte får låta dem styra ditt liv. Fortsätt träffa dina vänner, gå din rutt till jobbet och gå till favoritkrogen. Låt tankarna och känslorna följa med.

Umgås med vänner
När du besväras av tankar och känslor är det lätt att vilja göra sig av med dessa. Du kanske vill distrahera dig med alkohol eller genom att direkt ragga upp någon ny. Tankarna kommer tyvärr inte gå på detta enkla knep. Om du går hem med någon annan för att inte tänka på din gamla kärlek finns det en risk att du kommer associera att gå hem med någon annan med just din gamla kärlek. Så låt tankarna få finnas och prata om dem med dina vänner. Ring dem och be dem laga mat åt dig. Du kan skicka ett sms till alla nära: ”Hej älskade vän! Nu har vi brutit och jag är olyckligt kär. Jag behöver bli ompysslad. Kan inte du bjuda mig på mat nån dag? Och godis. Puss!”. Dina vänner kommer berätta för dig när du tjatat tillräckligt och när det är dags att ragga upp någon ny.

Denna text är skriven till seriealbumet Love Hurts Deluxe av Kim W. Andersson.

Vill du ha fler tips? Testa kursen Alla brustna hjärtans vecka på Habitud. Den är gratis! 

6 svar till “Hur du kommer över olycklig kärlek i fem steg”

 1. Catharina skriver:

  Det var ett väldigt tjat om “dina vänner” här. Man kan vara olyckligt kär och dessutom sakna vänner! Jag skulle t.o.m. tro att det är mera vanligt, än att vara olyckligt kär och populär.

 2. Spark Man skriver:

  Om olyckliga kärleken hade varit det värsta så hade jag på sikt tänkt mer på robotar, än den tjejen som har sårat mig.

 3. Admir skriver:

  Så enkelt ä d inte att vara olycklig kär. Du ska gör d och det och det, sen ä d över. Nej, så ä enkelt är det inte. Tyvärr

 4. Ola skriver:

  Det stämmer. Följer man dessa 5 steg och samtidigt funderar på sig själv. Hur man hamnade i omöjlig kärlek så går det över. Det handlar om att lära sig att tänka på sig själv, sätta gränser, förstå varför man själv låter en annan människa utnyttja en känslomässigt. Varför man dras till och blir flrälskad i någon man aldrig kan få!

 5. Tina skriver:

  ”Varför kämpa och må dåligt över någon som inte vill ha mig”. Låter rationellt, men funkar för mig. Tankarna tar över annars och stjäl massor av energi…

 6. Ada Lovelace skriver:

  Jag tycker att “respektera ett nej” inte är samma sak som att fortsätta försöka. Det är IMHO stor skillnad att på att trakassera en person. Man kan inte tvinga folk att bli förälskade, men man kan absolut förändra sitt beteende, ta tag i sitt liv, hitta nya infallsvinklar, till och med använda sig av psykologisk manipulation eller på olika sätt göra sig intressant. Vad som kan tyckas fullständigt hopplöst är inte alltid omöjligt från strikt evidensbaserat praktiskt genomförbart perspektiv. Jag har hört att både Armand Duplantis och Filip Hammar fick kämpa i år, för att lyckas. Det finns många liknande exempel, som pickup artists som ser den som en sport att vända kvinnor osv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.