Hjältefantasier om ledare

Skulle de flesta i din omgivning kalla dig för hjälte? I så fall kan det förutspå hur mycket du kommer att tjäna inom de närmsta åren. Professor Paul Moxnes från Handelshögskolan i Oslo talade nyligen på Psykologidagarna om fantasier. Och om att popularisera psykologi.

I Moxnes mening är det för krångligt att slänga på handelsstudenterna BigFive modellen för personlighet och bättre att ge dem något de kan relatera till. Han väljer därför sagor. 

Moxnes har analyserat beskrivningar av personer i grupper och istället för att ge sammanställningarna namn som ledande eller omtänksam så får de namn som kungen, drottningen, prinsessan, horan. När jag frågar om ingen blir stött av indelningen hora skrattar han och säger: “Nej, tvärtom! Jag träffar många studenter som klagar över att de är för lite hora. Du kan ju inte förändra något om du är en snäll prinsessa, ikke sant?”

Beskrivningen och sagofiguren har sedan visat sig ha samband med hur mycket pengar personen tjänar. Moxnes undersökte 109 banker och fann att bara banken var tillräckligt stor så skulle hjältarna tjäna mycket pengar. “Det går inte att vara hjälte i en liten grupp. Att vara hjälte bygger på fantasier och de försvinner när du träffar personen!” 

Av: Oskar Henrikson

3 svar till “Hjältefantasier om ledare”

  1. Tom skriver:

    Låter intressant, men jag förstår inte riktigt vad de olika rollerna innebär. Kan du utveckla lite mer eller peka till någon artikel? Beskrivningen av hans föredrag på Psykologidagarnas hemsida gjorde mig inte mycket klokare.

  2. Oskar skriver:

    Ja, Moxnes har en egen hemsida http://www.moxnes.com och sedan har han nyligen släppt en ny bok: Fasettmänniskan, det kanske kan ge lite hjälp på traven. Rollerna verkar bygga på stereotyper, som att kungen är ledaren, prinsen är den strävsamma ynglingen etc. Jag kanske får utveckla resonemanget vid tillfälle…. Tack för kommentaren!

  3. Tom skriver:

    Ah, då är jag med i matchen lite mer. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.