Hur lätt är det att skilja på en certifierad samtalsterapeut och en legitimerad psykolog? SVTs Aktuellt(10.15 in i programmet) uppmärksammar problemet med oseriösa vårdgivare inom psykologisk behandling.

Att ta vård från en diplomerad samtalscoach eller någon annan aktör som inte har legitimation är osäkert, om något går fel gäller inte försäkringarna. Ingen kan ställas ansvarig. Psykologen Dan Katz intervjuas och säger: “Vi har alltså den absurda situationen, att de som har en ordentlig utbildning och som står under myndigheternas kontroll, dem testar man… medan de som inte har någon utbildning och alltså inte riktigt vet vad de håller på med, de kan göra vad de vill.”

Så hur ska du hitta rätt i terapidjungeln? Kontrollera att personen är legitimerad psykolog eller legitimerad psykoterapeut. (Personer får även bedriva psykologisk behandling under handledarledd utbildning till dessa yrkesgrupper. Håll utkik efter titeln ptp-psykolog, som motsvarar AT-läkare, och psykologstudent eller psykologkandidat)

Vi hjälper dig även genom att lista några fall där det inte finns legitimerade psykologer eller legitimerade psykoterapeuter:

Huma Nova
Hälsoakademien
Comunicera, Terapisnack
Neurolingvistisk programmering (NLP)
Personlig utveckling

Legitimerade psykologer och legitimerade psykoterapeuter hittar du här:

Din vårdcentral (om du har tur)
Psykologiguiden.se
Sveriges KBT-psykologer
Bokapsykolog.nu
Internetpsykiatri.se
Beteendeterapeutiska föreningen (BTF)

text: Oskar Henrikson

8 svar till “Hitta rätt i terapidjungeln”

 1. .perpotator skriver:

  pft!
  Det här var ju inte direkt vetenskapligt. Vad är det för försäkringar som inte gäller egentligen? Väldigt ospecifikt tycker jag. Sen undrar jag vad “tveksamma fall” innebär? Är det att dom inte har en legitimation som stör, eller är det att dom har fler onöjda kunder/klienter än nöjda? Hur ser statistiken ut för den egna branchen?
  Utveckla gärna NLP-dissen också.
  Om en terapi hjälper så är det väl en bra terapi. Sen har vi de stackare som går till de “tveksamma fallen” och hamnar i en psykos och sen går till media och gnölar. Dom undrar jag mycket över hur sjuka dom är egentligen.
  All terapi är synnerligen tveksam skulle jag säga, ingen vet varför eller hur det fungerar. Att därför peka ut enbart vissa och kalla det för tveksamt är väldigt underligt. Vore det inte bättre att försöka samverka så att alla människor kan få chansen till ett bättre liv?
  /arg (det går snart över)

 2. Oskar skriver:

  Hej!

  Ja, det kanske var lite slarvigt att skriva “tveksamma fall” så jag ändrade det.

  Vad gäller NLP så har det inget vetenskapligt stöd. Däremot lånar det in en mängd verksamma komponenter från tex KBT vilket gör det svårare att kritisera. Från mitt perspektiv verkar det som att några smarta typer velat tjäna pengar och satt ihop ett litet paket som de sedan kan ge dyra utbildningar i. Jag tycker NLP saknar transparens och vetenskap. Ge gärna din syn på saken!

  Om att skilja terapier från varandra: jag håller med om att målet är att så många människor som möjligt ska få ett bra liv. Personer som lider av psykisk ohälsa är dock redan en utsatt grupp och jag tycker att vi ska värna om deras patientsäkerhet. Visst finns det duktiga samtalsterapeuter och dåliga psykologer men jag tycker ändå att fördelarna med att ha en legitimation och en insyn från socialstyrelsen överväger nackdelarna. Visst kan billig medicin som du kan hitta på internet vara bra. Men det är inte lika säkert.

  En individ får förstås själv välja vad den vill ha. Jag tycker dock att det är bra att visa på riskerna.

 3. .perpotator skriver:

  Jag håller med i sak (faktiskt). Har en vän som gick hos Humanova, hon slutade för hon tyckte det var lite väl flummigt. Dom hade även den berömda “falla bakåt-terapin” samt att hon kände sig tvingad att prata om sin familj, fast hon inte kände att det var det som var problemet just då. NLP har som du säger lånat en del från KBT. Vad NLP misslyckas med, tycker jag, är att vara vetenskapliga. Det är ofta “så här funkar hjärnan”, och sen någon kort beskrivning om vad man kan göra. NLP’s problem är dock främst att det inte finns så pålitlig litteratur i ämnet. Man måste förlita sig på kurser alternativt läsa Bandlers Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson. Det finns även en liten bok som heter NLP in a week som jag tyckte var väldigt bra. Bandlers böcker är dock så ovetenskapliga att flummig inte riktigt täcker in dom helt. Jag har gått en del utbildningar i hypnos och där pratar man mycket om NLP. Då i formen ‘hur man sublimt påverkar en människa via språket’, och olika tekniker för att förvirra och/eller fokusera medvetandet, som ju NLP egentligen handlar om. Det handlar också om hur man pratar till en person och hur man lyssnar på dem. I all väl mening tycker jag att psykologer borde utbilda sig mer i det. Att lära sig det referenssystem en människa använder för förståelse av världen kan vara nog så bra för att få en snabb kontakt med personen i fråga. Sen om man kallar det för manipulation eller inte tycker jag inte är intressant. Resultat är det som räknas, nästan jämt.

  Att smarta typer tjänar pengar på det dom kan tycker jag är helt ok. Är man smart ska man få tjäna pengar på det också. Det är upp till köparen att bestämma huruvida det är värt att betala. Sen tror jag också att några skulle må bättre av att gå till legitimerade terapeuter osv, där måste vi ha en balans mellan att tro på folks egen förmåga och vilja samt det samhälleliga bestämandet om vad som är bäst för folk.

 4. Oskar skriver:

  Lustigt om vi faktiskt håller med varandra :)

  Jag håller med om att smarta typer har rätt att tjäna på sina idéer. Med detta sagt bidrar jag gärna med mitt perspektiv på vad jag rekommenderar att man köper och inte. Jag tycker det är ett problem med att NLP är så grumligt och ogenomskinligt som det är. Helt plötsligt dök Henrik Fluxeus upp i TV-rutan, gjorde övningar för att “förvirra” men utan en tydlig hänvisning till var han eller hans metoder kommer ifrån. Jag vill avråda från att köpa sådant.

  Psykologer läser allt möjligt om språk, medvetande, påverkan mm. Men jag håller med, det är bra att veta vad som finns därute. Jag har bara läst en bok om NLP samt kikat i Fluxeus bok men jag kan absolut kika på “NLP in a week”.

  Jag håller med om att även terapi är manipulation. En terapeut vill ju påverka en person så att den mår bättre. Eftersom det handlar just om påverkan tycker jag att kravet på transparens ökar. Du ska få veta varför terapeuten gör som den gör och du ska ha rätten att klaga.

  På tal om det hittade jag just en ny kul sajt: http://www.hittaterapi.se

 5. .perpotator skriver:

  En brasklapp; Jag läser NLP-litteratur som en hjälp till hypnostekniker och sublim påverkan. Den stora bokfloran i ämnet faller dock under ‘självhjälpsböcker’, något jag tar avstånd från. Det är mycket “självcoaching” och annat sånt. Läs ‘NLP in a week’ som en bok som handlar om kommunikation, då blir den bäst. Hoppas du gillar den.
  Hittar du den inte så kan du få låna mitt ex :)

  Fexeus.. han är ju bara en dålig ripoff av Derren Brown. Han är säkert en jävel på det han gör, men på TV var han allt annat än bra tycker jag.

 6. T-man skriver:

  Hej alla!

  Om man vill läsa om vetenskapligheten (eller frånvaron av) bakom NLP så finns det en finfin wiki-artikel om det här:

  http://en.wikipedia.org/wiki/NLP_and_science

  Det finns mycket snack inom NLP. Bandler, som .Perpotator säger, gaggar på väldigt mycket. Han har ju inget emot att påstå saker som inte är baserade i verklighet. Tyvärr slår det rätt hårt mot NLPs trovärdighet.

  Jag var intresserad av NLP men har dragit slutsatsen att det bara ger lindring och kortvarig förändring. Är man karismatisk som Bandler & co så kanske det räcker..

  Appropå hypnos så finns det endast visat i vetenskapliga studier att ge effekt vid tillståndet IBS. Jag skulle vilja se mer forskning där.

  Vi får se om det blir mer seriös forskning av NLP framledes.

 7. […] kan man hitta lite tips och förslag på vad man bör hålla sig efter vid val av terapeut. Även https://www.psykologifabriken.se/hitta-ratt-i-terapidjungeln/ är bra för att få en grundläggande kunskap om vad man kan tänkas behöva tänka på vid val av […]

 8. Maarit skriver:

  Vart vänder man sig om man vill kolla upp om e person verkligen är leg. Psykoterapeut?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.