Hitta rätt i terapidjungeln

Hur lätt är det att skilja på en certifierad samtalsterapeut och en legitimerad psykolog? SVTs Aktuellt(10.15 in i programmet) uppmärksammar problemet med oseriösa vårdgivare inom psykologisk behandling.

Att ta vård från en diplomerad samtalscoach eller någon annan aktör som inte har legitimation är osäkert, om något går fel gäller inte försäkringarna. Ingen kan ställas ansvarig. Psykologen Dan Katz intervjuas och säger: “Vi har alltså den absurda situationen, att de som har en ordentlig utbildning och som står under myndigheternas kontroll, dem testar man… medan de som inte har någon utbildning och alltså inte riktigt vet vad de håller på med, de kan göra vad de vill.”

Så hur ska du hitta rätt i terapidjungeln? Kontrollera att personen är legitimerad psykolog eller legitimerad psykoterapeut. (Personer får även bedriva psykologisk behandling under handledarledd utbildning till dessa yrkesgrupper. Håll utkik efter titeln ptp-psykolog, som motsvarar AT-läkare, och psykologstudent eller psykologkandidat)

Vi hjälper dig även genom att lista några fall där det inte finns legitimerade psykologer eller legitimerade psykoterapeuter:

Huma Nova
Hälsoakademien
Comunicera, Terapisnack
Neurolingvistisk programmering (NLP)
Personlig utveckling

Legitimerade psykologer och legitimerade psykoterapeuter hittar du här:

Din vårdcentral (om du har tur)
Psykologiguiden.se
Sveriges KBT-psykologer
Bokapsykolog.nu
Internetpsykiatri.se
Beteendeterapeutiska föreningen (BTF)

text: Oskar Henrikson