http://www.flickr.com/catsper/

Gratis är gott?!

Jag och min vän Nicklas äter ibland lunch tillsammans när vi båda är i Örebro. En av lunchrestaurangerna på Örebro Universitet lämpar sig ypperligt för att sitta och snacka en stund om vad som hänt, vad som händer och vad som ska hända. Vi smider planer, skojar och skrattar och har det oftast väldigt trevligt tillsammans.

Sedan några månader tillbaka har vi börjat med en lite lustig rutin som vi båda gillar väldigt mycket. Vi bjuder varandra på varannan lunch. Från början var det en kul idé som jag fått då jag hörde talas om “Anonyma Klubben“. Det är en klubb för alla anonyma (därav namnet?) människor som vill sprida glädje runt om sig genom att bjuda en främling på någonting.

Det finns två intressanta aspekter av detta.

1. Att få bjuda. Det känns härligt att bjuda Nicklas på den där lunchen varannan vecka. Mycket roligare än om jag betalat enbart min egen lunch. Vad som är extra roligt, är att det finns forskning som stödjer oss. En av de som forskat mycket på detta är Michael Norton som menar att pengar faktiskt kan göra oss lyckliga, förutsatt att vi spenderar dem på rätt sätt. Det finns mängder av forskning inom positiv psykologi som menar att vi blir lyckligare av att spendera pengar på andra, än att köpa saker till oss själva. Du som har kollat in Lyckolabbet vet att du tränas i lyckostrategier. Där får du en tankeställare om vad du spenderar dina pengar på.

2. Att få bli bjuden. Att varannan vecka få en gratis lunch, klingar ljuvligt i öronen på en student. Här finns också gedigen forskning som backar upp mig och Nicklas. Att människor i allmänhet är känsliga, och kan bete sig ganska irrationellt, så fort någonting är gratis har visat av bland andra Dan Ariely. Det är även något som deltagarna i träningsprogrammet Beslutsbyrån utmanas i att fundera kring. Genom att förstå kraften i ordet “gratis” kan man förstå sitt eget och andras beslutsfattande bättre.

Det är sådant som jag och Nicklas kan sitta och snacka över på våra luncher. Och oavsett om det är jag eller han som bjuder, är det skönt att veta att vi har forskningen i ryggen!