Gör mer av det som fungerar

Vilka är dina starka sidor?
Använd dem oftare.
Det är så du kan bli riktigt bra på något.

Att göra mer av något vi redan är bra på ger bättre utdelning än att traggla något vi inte är lika bra på. Känns det bakvänt? Ofta får vi höra att vi behöver jobba på våra svagheter, att du behöver bli bättre på att ta kontakt med nya kunder eller att skriva rapporter. Men det finns fler studier inom den positiva psykologin som pekar mot att en satsning på en svaghet på sin höjd gör oss medelmåttiga. Men när vi fokuserar på att göra mer av det vi redan är bra på så kan vi höja oss från att vara medelmåttiga till att bli experter. Lite enligt devisen ”ingen kan vara bra på allt, men alla kan vara bra på något”.
Om du känner dig riktigt ambitiös och vill jobba med dina styrkor på ett systematiskt sätt så kan du gå in och göra ett VIA-test, Values in Action, här. Först måste du skapa ett användarkonto, sedan är det gratis att fylla i svaren på alla de 240 frågorna. Låter det jobbigt? Det är lite jobbigt och tar ungefär en halvtimme. Men det kan det vara värt. Det är den fantastiska psykologen Christopher Peterson som har forskat fram instrumentet utifrån dygder och mänskliga styrkor, tyvärr gick han bort i oktober 2012 – Läs gärna Petersons sista bloggpost på Psychology Today här.
Om du känner dig mindre ambitiös i dag så kan du fundera en stund på vad du tycker att du är bra på, och skriva ner tre till fem saker, i stället för att göra hela VIA-testet just nu.

Personer som ofta får användning för sina styrkor på jobbet är mindre sjukskrivna, jobbar mer effektivt och trivs bättre på jobbet. Bara det är tre ganska tunga anledningar att försöka få mer användning för sina styrkor på jobbet, men det finns fler. En del företag tillämpar systematiskt sina medarbetares styrkor bättre än andra. Det finns exempel, som Google, som har skalat bort möten och administration för sin kreativa personal, för att låta dem fokusera på enbart det de är bra på: att vara kreativa. De slipper ägna tid åt att fylla i papper. Det gör någon annan – som är bra på det – åt dem. Och så kan de ägna sig åt att bli ännu bättre på det de redan är bra på, och sluta bekymra sig om sånt som de är mindre bra på. (Det här tänker jag alltid är spännande forskning för skolan. Att sluta traggla glosor i tyska för att knappt klara godkänt skulle kunna resultera i mer tid och lust att ägna sig åt det man är bra på – att lösa kniviga kemiska experiment, till exempel.) Det är så experter skapas. Och det är också ett sätt att må bättre psykiskt. Att ägna sig mer åt det man är bra på ökar ofta känslan av mening, känslan av att ens insats är värdefull, ens engagemang i jobbet och ens arbetsglädje.

Det är en sak att sätta etiketter på egenskaper och styrkor hos sig själv, och ofta svårare att försöka få användning för dem oftare. Hur du kan göra det, får du några tips för här.

Text: Jenny Rickardson

Psykologifabriken hjälper individer och organisationer att skapa goda vanor