Ger tre knep för en hälsohöst i tidningen CHIC

Tidningen CHIC frågade en läkare, en personlig tränare, en hälsoguru och mig om våra bästa knep för att hantera hösten. Mina tre knep blev dessa:

Aktivera dig
På hösten är det lite mer krävande att ta sig ut ur hemmet och aktivera sig. Gör det ändå! Visst kan du bli trött av mörkret men framförallt blir du trött av att inte hitta på saker. Det behöver inte vara mycket: Ta en kvällspromenad, fika med en vän eller se en romantisk komedi på bio.

Hitta dina njutningspunkter
Ta reda på vad du gillar att göra och gör mer av det. Jag skriver dagbok med en app som heter Momento. Där kan jag betygsätta aktiviteter beroende på hur givande de är. Det är ett bra sätt att ta reda på om man verkligen njuter av att stanna hemma och se på TV eller om man mår bättre av att gå ut och träffa vänner.

Tips: ladda ner “må-bra”-appen Momento

Övervinn negativa tankar
Gör sådant som är viktigt även om det är besvärligt och även om det kommer jobbiga tankar och känslor. Det kan vara svårt att plugga juridik eller tungt att besöka en sjuk släkting. Men det går att hoppa i vattnet samtidigt som man tänker “usch va kallt”. Lägg märke till vilka tankar och känslor som dyker upp och låt dem få finnas där. Du ökar ditt välbefinnande och får mer mening i livet om du gör saker trots att det är svårt.

I samma tidning analyserar även psykologen Linda Hellqvist och vår egen Alexander Rozental fenomenet med personer som väljer mode före familj.