Delmål och belöningar för att minska uppskjutande — veckans höjdpunkter

Det är lite av en mellan-vecka för vårt träningsprogram. Endast ett av våra program är igång men det är inget mindre än vårt mest populära program: Sluta skjuta upp. Igår startade vi ett nytt experiment där vi ska se om stockholmare och New York-bor kan hjälpa varandra att bli mer kreativa med stöd av vårt program Idéfabriken. Här kan du läsa mer om experimentet.

Nedan hittar du tre reflektioner från programmet Sluta skjuta upp:

Lura dig själv med hjälp av delmål och belöningar
“Att sätta upp mål och delmål är något som jag skulle vilja bli bättre på. Det kanske skulle minska den “katastrofkänsla” jag ibland drabbas av när jag inte kan göra färdigt en sak direkt för att jag vill ha utrymme för det där som kanske kommer (men som sällan kommer i verkligheten). Mitt dilemma blir ofta att jag arbetar med tidspress i onödan – jag vill vara klar långt före deadline vilket gör att jag nästan alltid har osynliga deadlines som t.o.m. försämrar möjligheten till återhämtning. En adekvat planering med mål och delmål borde kunna hjälpa till en bit på vägen mot en bättre arbetssituation.”
~ Eva Sahlberg Blom

Läser du mejl på fritiden för att bli mer effektiv?
“Mycket bra! Jag har börjat att skilja mer på fritid och jobb. Jag jobbar som lärare på högskolan och driver en egen musikstudio. Förut hade jag studion hemma och lärarjobbet är mer än lätt att ta med hem. Nu har jag skaffat en lokal för studioverksamheten vilket gör att jag kan “gå till jobbet” och komma hem. Jag försöker dessutom att inte kolla högskolemailen hemma utan istället släppa det helt. Funkar hittills mycket bra!”
~ Johan Nordin

Utnyttja platsen
“Lustigt nog har jag upptäckt att jag kan utnyttja möblemanget på mitt kontor på det här sättet – har börjat utveckla en tendens att sätta mig på motsatta sidan av mitt skrivnord så fort jag måste läsa nånting. Då vänder jag ryggen åt korridoren och bara det lilla har gjort skillnad!”
~ Cecilia Berlin, Chalmers