Dags att deklarera?

Sitter du och svettas över miniräknare och lönepapper? Har du glömt bort vilka avdrag som du kunde göra på skatten? Och var det blanketten K10 eller K12 som gällde för just ditt företag? Trots att du lovade dig själv att deklarera i tid är du ute i elfte timmen i år igen. Statistik  från Skatteverket visar dock att du inte är ensam. Cirka en tiondel av alla svenska medborgare som ska deklarera gör det under de två sista dygnen innan deadline, ungefär 750 000 personer. Samtidigt måste Skatteverket påminna nästan 260 000 individer varje år om att de ska lämna in sina deklarationer, och av dessa blir 49 000 dessutom ålagda att betala en straffavgift på minst 1000 kronor. Totalt sett drar Skatteverket in nästan 135 miljoner kronor årligen på försenade deklarationer, vilket utgör en hög summa om man betänker att det handlar om kostnader som hade kunnat undvikas.

Hur kommer det sig då att så många människor har svårt att lämna in sin deklaration i tid? En stor del av svaret ligger i forskningen kring prokrastinering, vår förmåga att skjuta upp sådant vi bör göra till förmån för något annat. Enligt studier på området har vi nämligen oerhört svårt att motivera oss till handling om belöningen av att agera ligger långt fram i tiden. Med andra ord, ju längre fram i tiden vi får skörda frukterna av det vi gör, desto mindre intressant är det att sätta igång och jobba. Detta har visat sig gälla i allt från studier till vardagssysslor, och förklarar saker som att vi hellre glor på teve än att ta itu med tvätten – i jämförelse mellan två aktiviteter kommer den belöning som inträffar tidigast alltid att fånga vår uppmärksamhet.

På samma sätt förhåller det sig med många ekonomiska beslut. Att sätta sig ner och ta itu med pensionen känns föga motiverande när belöningen i form av avkastning inte blir aktuell förrän i pensionsålder. Detta är även en av orsakerna till att vi skjuter upp att ta itu med vår deklaration: i bästa fall får vi tillbaka pengarna innan midsommar, i värsta fall får vi betala. Ju längre fram i tiden som vi får tillbaka på skatten desto mindre motiverade är vi att ta itu med vår deklaration. Skatteverket har dock lyckats väl med att förenkla processen för oss, och idag är det inte ens nödvändigt att skicka in en papperskopia om du bara ska bekräfta siffrorna i ditt kuvert. SMS, internet och telefoni gör det allt enklare att ta itu med sin deklaration i tid, och Skatteverket menar att antalet förseningar blir allt färre.

För oss som dock fortfarande skjuter upp att skicka in vår deklaration kommer här några värdefulla tips som kanske kan komma till användning inför år 2013:

  • Ta hjälp av en expert: många uppgifter förhalas eftersom vi upplever att de är för svåra eller bökiga att ta sig igenom. Ett användbart tips är då att ta hjälp av någon som kan uppgiften bättre, och gärna göra det till en trivsam upplevelse. Varför inte bjuda in din kusin som är ekonom på en god middag?
  • Sätt upp delmål: om uppgiften känns för stor skjuter vi upp den eftersom slutmålet upplevs övermäktigt. Istället för att låta det påverka vår motivation kan du dela in din uppgift i delmål som känns mer hanterbara. En knepig deklaration med många delar blir enklare om du tar itu med lite i taget
  • Börja med ett minimål: att sätta sig ner och jobba med något tråkigt kan lätt få oss att sluta. Enbart tanken på att behöva ägna ett par timmar åt din deklaration kanske avskräcker dig? Då kan det vara värt att sätta upp ett minimål, det minsta möjliga steg som du är beredd att ta. Genom att enbart ägna tio minuter åt din uppgift får du åtminstone något gjort, och när du väl har satt igång upptäcker du ofta att bollen redan är i rullning
  • Belöna dig själv: tro inte på myten om att du måste bita i det sura äpplet för att få något gjort. Varför inte addera lite socker och göra arbetet lite mer intressant? Uppgifter som varvas med belöningar gör i slutändan att ansträngningen i sig känns belönande. Det behöver inte handla om något stort, utan enbart att dina arbetsinsatser följs av något du uppskattar att göra, exempelvis en god middag
  • Arbeta ostört: motivationen tryter lätt när vi omger oss av saker som pockar på vår uppmärksamhet. Genom att utföra en uppgift i en ostörd miljö underlättar du inte enbart din koncentrationsförmåga, du riskerar inte heller att ägna dig åt sådant du inte borde. Att utföra din deklaration framför teven eller nära personer som ständigt vill dig något är därför inte att rekommendera. Ta hellre itu med ditt arbete där du jobbar bäst, exempelvis kontoret, arbetsplatsen eller på biblioteket

Akademisk referens:

Steel, P. (2007). The nature of procrastination: a meta-analytic and theoretical review of quintessential self-regulatory failure. Psychological Bulletin, 133(1), 65-94.

Foto: http://www.flickr.com/Images_of_Money