Känner du någon med tvångssyndrom? Eller har du själv problem med obehagliga tankar om att du har glömt stänga av spisen, att du kan få en smitta eller att du är rädd att skada någon? Då finns det hjälp.

Nu finns det möjlighet att anmäla sig till en vetenskaplig studie på Karolinska Institutet där personer med tvångsproblematik kan få hjälp över Internet. Psykologifabriken fick tag på psykologen Erik Andersson, som leder studien, för att få svar på några frågor.

Är tvångssyndrom som i den där filmen med Jack Nicholson, Livet från den ljusa sidan? 
Det kan man nog säga. Melvin, som spelas av Jack Nicholson, lider av s.k. ”tvättvång” vilket innebär att Melvin får jobbiga tankar om att han kan ha blivit smutsig eller smittad med bakterier. För att lindra obehaget tvättar Melvin händerna frenetiskt eller har på sig plasthandskar. Men det finns många andra typer av tvång än att tvätta händerna överdrivet. Vanliga tvångsteman kan vara att man glömt låsa dörren, att man ska råka skada någon eller göra misstag. Andra teman kan vara att man får obehag av att saker inte ligger i ordning eller symmetriskt. Man hamnar då i ritualer för att ställa saker ”rätt” eller måste städa lägenheten i flera timmar.

Vad får man göra i er behandling? 
Inledningsvis ägnar psykologen och klienten några veckor åt att skaffa sig en noggrann bild av klientens livssituation, tvångsproblem och mål. I vårt program jobbar man med en självhjälpsmanual som innehåller ett nytt tema för varje vecka. Självhjälpsmanualen är skräddarsydd för klientens problematik och all kommunikation med psykologen går via ett säkert e-postsystem. När man gjort analysen är nästa steg att gemensamt göra en behandlingsplan. Vår behandling utgår från kognitiv beteendeterapi vilket innebär att man gradvis vågar söka upp situationer där skrämmande tankar väcks. Om man är rädd för smuts, eller smitta, är målet att i gradvisa steg utsätta sig för sådant man känner är smutsigt eller smittat och sedan avstå från att tvätta händerna. Om man kontrollerar dörren eller spisen mer än vad som är rimligt, består behandlingen i att t.ex. stänga ytterdörren på väg ut utan att göra någon kontroll av om den är stängd. Om man har en överdriven rädsla för att ha kört på någon med bilen är målet att köra på vägar där det finns folk utan att köra tillbaka och se efter. Det har visat sig att om man övar många gånger på sådana situationer så minskar obehaget på lång sikt. För att bli hjälpt av behandlingen krävs det att man ägnar mycket tid till självständigt arbete, precis som i en vanlig traditionell KBT-behandling.

Vad ser du i spåkulan när det gäller behandling av tvång? 
Vår förhoppning med Internetförmedlad KBT är att kunna erbjuda fler människor en effektiv behandlingsmetod. Många söker idag inte hjälp eller erbjuds inte rätt hjälp på sin hemort. Att kunna erbjuda en effektiv behandling via Internet kan förhoppningsvis hjälpa fler människor till ett liv utan tvång. Det är egentligen inte så mycket som skiljer Internet-KBT från traditionell KBT. Skillnaden är sättet att kommunicera. I framtiden kanske vi får se en kombinerad terapi, där klienten både träffar sin terapeut i terapirummet och via e-postkontakt.

Vill du veta mer om studien? Gå in på www.internetpsykiatri.se eller maila Erik Andersson: erik.andersson@sll.se

Vill du så får du gärna sprida länken till studien eller denna intervju, till exempel på facebook! Så kan fler personer med tvångsproblematik få hjälp.

8 svar till “Bota dina tvångstankar med KBT via Internet!”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Gitta Wilén and Erik Stattin, Oskar Henrikson. Oskar Henrikson said: Vill du hjälpa till att sprida ryktet om ny studie av tvång? Sprid denna länk! https://www.psykologifabriken.se/?p=6873 […]

 2. Pelle skriver:

  Låter spännande! Men är självhjälpsmanualen skräddarsydd i den meningen att olika patienter får ta del av olika behandlingskomponenter (beroende på vad individen ifråga har för problematik) eller följer alla samma upplägg med modul 1 under vecka 1, modul 2 under vecka 2 etc?

 3. Erik Andersson skriver:

  Hej Pelle! Behandlingen är skräddarsydd utifrån den typ av tvångsproblem som man har (tvätt, kontroller, symmetri, magiska tankar, mentala ritualer etc.) men den huvudsakliga strukturen är densamma. Det är alltså i stort samma behandlingsupplägg men vi har anpassat behandlingen för specifika typer av tvång. Principen är densamma men det kan se olika ut för olika individer. Vårt mål är att det ska vara snarlikt en traditionell behandling d.v.s. anpassat för ens problematik. Det kan t.ex. vara att man har både tvätt och symmetritvång – då anpassar vi behandlingen utifrån detta.

  mvh

  Erik

 4. […] på psykfronten Psykologifabriken berättar att den som lider av tvångssyndrom nu kan anmäla sig till en vetenskaplig studie på […]

 5. John Airaksinen skriver:

  Spännande, och bra film också om jag inte minns fel!

 6. Oskar Henrikson skriver:

  Kul att så många har spritt länken på facebook!

 7. Per Andrén skriver:

  Internetpsykiatrienheten erbjuder nu Internetförmedlad KBT vid tvångssyndrom för alla runt om i landet, ej endast inom Stockholms län längre alltså. Anmälan är öppen nu och görs via http://www.internetpsykiatri.se/ocd

 8. Sana21 skriver:

  Hej! Kan man bli fri av sjukdomen 100%?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.