Ny arbetsplats?

Beroende av notifications och nya arbetsplatser — veckans höjdpunkter

Deltagarna i Sluta skjuta upp har i veckan fått lära sig om hur våra beteenden är konsekvensstyrda. Med denna förståelse är det inte så svårt att förstå varför det är så svårt att låta bli att reagera på notifications.

Att bli beroende av notifications
“Väldigt intressant, jag har aldrig tänkt på hur oregelbundenheten i belöning kan göra ett beteende så mycket mer oemotståndligt. Gillade också jämförelsen med hantering av alkohol, tyckte det var talande.”
~ Cecilia Berlin, Chalmers

Skriv ner ett knep du redan använder för att fokusera
“När jag håller på med ett arbete, ex skriver en text eller läser ett manus, brukar jag bestämma hur länge jag ska hålla på innan jag får en “belöning” ex fikapaus. Ibland bestämmer jag ett avsnitt som ska vara klart innan “belöningen” kommer”
~ Eva Sahlberg Blom

Gänget från KPA Pension har i veckan fått fördjupa sig i den så kallade “gratisfällan”. Veckan har bjudit på flera roliga exempel på just sådana fällor som många av oss säkerligen fastnat i.

Berätta om en gratisfälla du fastnat i!
“Netflix senast”
~ Johan Sjöström, KPA Pension

Berätta om en gratisfälla du fastnat i!
“Förra sommaren fick vi en gratis pocketbok att beställa på Adlibris. Jag hade tidigare inte beställt böcker därifrån. Sedan dess har jag beställt böcker vid ett flertal tillfällen”
~ Therese Dahlén, KPA Pension

Hitta en reklam som anspelar på system 1
“Såg en kampanj på högrev och genast tänker jag på att göra “Världens bästa chili”. Dock är detta ett långkok som tar 6 timmar att göra, så det är kanske mer system 2 som borde aktiveras:=)”
~ Sven Andersson, KPA Pension

Ett effektivt sätt att ladda sina kreativitetsbatterier är att byta miljö då och då. I veckan så har deltagarna i Idéfabriken fått just detta uppdrag. Av reflektionerna att döma så verkar de nöjda!

Skärgårdsbåt eller museum? Byt arbetsmiljö!
“Ha! På fredag åker vi och jobbar i chefens sommarställe i skärgården”
~ Helena Öhman, Copygram

Skärgårdsbåt eller museum? Byt arbetsmiljö!
“Jobbade från examens uteplats några timmar. Varmt och skönt men ingen direkt sol som bländade. Lyxigt att sitta ute och jobba”
~ Anna Eklund, UMO

Skärgårdsbåt eller museum? Byt arbetsmiljö!
“Vi hade möte på ett café på Mosebacke torg istället för konferensrum. De har wi-fi där, så dit kommer jag att gå igen! Gott kaffe också”
~ Moa Lindholm, UMO

Bild: flickr.com/question_everything