Bakom kulisserna på fotograferingen

En ypperlig stylist, en skorsten och en helt vanlig pratbubbla i tyg.  Foto: Lydia Putkinen
En ypperlig stylist, en skorsten och en helt vanlig pratbubbla i tyg. Foto: Lydia Putkinen

Jag har ju lovat att ge lite inblickar i arbetet med Fabriken, så varför inte skriva om min allra roligaste arbetsdag hittills?

Måndag den 8 september var det dags för stillebenfotografering i Klara G:s studio i det gamla stationshuset vid Danvikstull på Söder. Fabriken mönstrade upp ett ordentligt team: fotograf, assistent, stylist och art director. Jag själv var där dels för att se till att resultatet kändes Psykologifabriken, och dels för att ge lite kreativ input. Men allra mest för att jag trodde att det skulle bli sjukt kul! Och det blev det – att följa en kreativ process där en massa duktiga människor är inblandade är typ det roligaste jag vet.

Bakom kulisserna 1
Bakom kulisserna 1

Jag tror att det här är en av anledningarna till att jag alltid gillat att dra igång och driva projekt, snarare än att fokusera på en sak och bli på sjukt bra på det. För att blanda in lite personlighetspsykologi misstänker jag att jag skulle scora ganska högt på faktorn openness i ett Big Five-personlighetstest. Big Five är ju generellt en väldigt accepterad och applicerad teori, men just definitionen av openness finns det några olika varianter på. Det jag menar här fångas dock upp rätt bra av definitionen i Wikipedia-artikeln:

“Openness – appreciation for art, emotion, adventure, unusual ideas, imagination, curiosity, and variety of experience.”

Det sista, “variety of experience”, är en av de viktigaste faktorerna för att jag ska trivas med ett jobb!

Bakom kulisserna 2
Bakom kulisserna 2

Det blev elva timmar i studion till slut, och förutom en stund på eftermiddagen då vi verkligen körde fast med kompositionen var det en riktigt smidig och cool process. Framförallt tyckte jag att det var intressant att så många kreativa människor med egna visioner kunde få ihop det till ett resultat som alla blev så nöjda med – och som alla verkligen bidragit till. Bara vilken rekvisita som kom med till slut säger något. Stylisten Anja-Lisa fixade såklart det mesta, men vi andra fick också med grejer: Lydia tog in omöjliga figuren och rosa lådan, Klara hade med sig pipan och soffan och jag hade Moas skorstenar och T.I.-skivan.

Det skulle såklart vara sjukt kul att gå på djupet och titta på kreativa processer ur ett psykologiskt perspektiv. Men allt är ju inte psykologi – vårt stilleben skulle knappast blivit lika bra utan fikat med bullarna och brödet från bästa Bakverket!