Finna kärlekenModern Psykologi

8 steg för att finna kärleken

Därför är älska ett verb.

Dansar du för att du är glad eller är du glad för att du dansar? Frågan om känslan följer beteendet eller om beteendet följer känslan är lika gammal som psykologin. En känsla som ofta omgärdas av mystik är att bli kär. Första ögonkast, personkemi och feromoner i all ära men ibland kan vi behöva hjälpa vårförälskelsen lite på traven. Här kommer sju steg som kan sätta dig i rätt stämning för en romans.

1. Gör sådant som kära personer gör.
Placera en penna mellan tänderna och se till att läpparna inte vidrör pennan. Hur känns det? Du har nu tvingat dig till ett leende och kanske märker du att du blir lite gladare. På samma sätt kan du arbeta utifrån och in när det kommer till kärlek: Gör sådant som kära personer gör och se om känslan kan följa beteendet i stället för tvärtom. Om du saknar omedelbar inspiration kan du härma aktiviteter som kära personer på film gör: De möter varandra på flygplatser, ger varandra oväntade presenter, tar reda på vad den andra gillar, stannar uppe sent och försakar jobb, studier och andra måsten.

2. Tillfredsställ dina tre kärleksbehov.
Kraven på en kärleksrelation kan kännas enorma. Ni ska ha passion och längta efter varandra, samtidigt som ni ska kunna dela djupa förtroliga tankar och dessutom ha bra sex ofta. Att få med allt i en enda relation kan kännas övermäktigt. Så undersök vem som skulle kunna tillfredsställa alla dessa behov. Eller kan du dela upp det på olika relationer? Ha passionen och romantiken med en, den djupa säkra vänskapen med en andra och sex med en tredje, fjärde och femte person. Enligt antropologen Helen Fisher handlar passionen om att kunna fokusera på en partner i taget, vilket kan underlätta när man ska ha barn. Den nära relationen handlar om att hålla kvar en partner, fiffigt för att låta barnet växa upp. Sexdriften och attraktionen finns för att överhuvudtaget ta sig ut på marknaden och börja dejta enligt Helen Fisher.

3. Dejta din bästis.
För att tillfredsställa ditt behov av djup närhet behöver du inte leta långt. Det kan funka att uppgradera din bästis med lite romantik. Enligt relationsforskaren John Gottman håller de giftermål bäst där paret betraktar sin partner som sin bästa vän. Den avgörande faktorn för huruvida par kände sig nöjda med sin romans, passion och sex var till 70 procent baserat på hur stark deras vänskap var, enligt John Gottman.

4. Dejta vänners vänner.
Känns det riskabelt att undersöka om din bästis kan bli ditt kärleksföremål kan du se om någon annans bästis är kompatibel med dig. Dina vänner kan ju ha en liknande smak som du och ha en liten diamant undangömd. Enligt psykologiforskaren Nicholas Christakis, som studerar den påverkan sociala nätverk har på vårt beteende, blir de flesta tillsammans med personer som finns i deras närhet. Ofta blir vi tillsammans med vänners vänner eller vänners vänners vänner. I den så kallade Chicago Sex Survey frågades 3 432 personer bland annat om hur de träffade sin partner. 68 procent av personerna i studien mötte sin äkta hälft genom att bli presenterade av någon de kände. Samtidigt som bara 32 procent hade träffats av egen maskin.

5. 36 frågor för en närmre relation.
Att komma varandra riktigt nära bygger ofta på att dela intima tankar och funderingar. Psykologen och forskaren Arthur Aron lät försöksdeltagare diskutera 36 frågor som stegvis blev mer och mer närgångna. De startar mjukt med ”Vad är en perfekt dag för dig”, trappas upp med ”Finns det något du drömt om att göra i livet? Varför har du inte gjort det?” och rundas av med att ge varandra uppriktiga komplimanger och berätta om en väldigt pinsam händelse. Enligt Arthur Arons studie förde dessa frågor försöksdeltagarna närmre varandra. Sex månader efter studien var det till och med ett par som gift sig.

6. Se varandra i ögonen.
När det kommer till att tända passionen kan intensiv ögonkontakt göra tricket. I Arons studie med de 36 intima frågorna fick försöksdeltagarna avsluta med att se varandra i ögonen i fyra minuter. Redan 1989 gjorde psykologiforskarna Joan Kellerman, James Lewis och James D. Laird en studie där de lät 48 par, som inte kände varandra sedan tidigare, se varandra i ögonen i två minuter. De par som såg in varandras ögon upplevde en signifikant ökning i varma känslor gentemot den andra. Detta jämfört med en annan grupp där de skulle titta på varandras händer.

7. Ställ er på en hängbro.
Kroppen kan inte skilja på om adrenalinet i din kropp kommer från mötet med ditt kärleksobjekt eller från berg- och dalbanan, konserten eller den romantiska komedin. I en studie lät kärleksforskaren Arthur Aron tillsammans med psykologiprofessor Donald Dutton försöksdeltagare träffas på en hängbro, något som lätt kan väcka lite stress, och jämförde med upplevelsen av att träffas på en vanlig bro. Manliga heterosexuella försöksdeltagare som fick träffa en kvinnlig intervjuare på den känsloväckande hängbron försökte i större utsträckning ragga på intervjuaren efter experimentet.

8. Kyss varandra.
I uppdelningen av en klassisk kärleksrelation i de tre delarna passion, nära relation och sex, är det dags att bli fysisk. I en studie av evolutionspsykologiforskarna Rafael Wlodarski och Robin Dunbar fick 900 personer svara på en enkät om vikten av att kyssas. I den kunde de finna ett samband mellan intresset för att kyssas och en kvinnas mest fertila period av månaden. Särskilt i början av relationen. Något som antyder att kyssar kan ha en evolutionär funktion för att bedöma en potentiell partners gener.

Så om du är trött på att de rätta ska trilla ner från himlen kan du på egen hand skjuta kärlekspilar på dig själv och din omgivning. Testa sådant som du sett kära personer göra, undersök vilka behov du har av passion, närhet och sex, ta reda på om dina bästisar eller bästisars bästisar kan träffa dina önskemål och se till att bli intima genom att dela förtrolig information, se varandra i ögonen samt placera er på er motsvarighet till en adrenalinskapande hängbro. Sen gäller det bara att hångla.

Denna text publicerades ursprungligen i tidningen Modern Psykologi. Du hittar fler texter vi skrivit för dem här.

Vill du har fler kärlekstips? Här finns fem sätt att träna på kärlek och här berättar jag lite om att bli kär i Aftonbladet TV.