18 eller 254 dagar för att få till vana

Jag är chef och har fått höra från min ledningsgrupp att jag ger för lite feedback. Jag har försökt flera gånger men får inte in vanan. Vad kan jag göra?

Det tar i snitt 66 dagar att skapa en ny vana. Så om du har svårt att komma igång är det inte så konstigt. Påståendet kommer från psykologiforskaren Phillippa Lally och hennes gäng som märkte att det tog 18 dagar att få till en enkel vana, som att dricka ett dagligt glas vatten, medan det kunde ta hela 254 dagar att få till en svårare vana, som att göra 50 sit ups varje dag före frukost. Fyndet kan du använda för att lättare klara din feedbackutmaning: gör vanan riktigt enkel.

Välj ett beteende som inte tar mer än en minut att genomföra och som du kan göra dagligen. Kanske att skicka ett kort sms med feedback efter att du satt dig på bussen eller bara bestäm att den första personen du träffar direkt efter att du kommit till jobbet är den som ska få lite spontan feedback.

Alla hundratals små och enkla vanor vi gör varje dag har en tydlig startsignal: de sker efter något. Redan forskaren Pavlov visade detta när han kunde få hundar att salivera efter att ha hört en klocka vid matdags. Tro det eller ej, men vi människor kan också utnyttja någon typ av signal för att få oss själva att göra saker. Bestäm att din feedbackvana ska ske efter något som du redan gör. Kanske efter att du skrivit ett mejl? Där kan det få plats lite feedback på slutet.

Alla som någon gång har upplevt tjat förstår dock begränsningen i en startsignal. Bara för att vi ständigt påminns om någonting betyder inte det att vanan får fäste. Här kommer en annan gammal gubbe in: B.F Skinner. Han förstod att ett beteende måste vara belönande. Kan du hitta en liten belöning till din vana? Kan vara så enkelt att du tittar in på facebook eller tar en kopp kaffe.

Vi lägger ihop Pavlovs kunskap om startsignal, vetskapen att själva beteendet måste vara enkelt samt Skinners lärdomar om små belöningar. Välj nu din startsignal, din enkla vana och din lilla belöning, så ser vi om det tar dig 18 eller 254 dagar att få till feedbackvanan.

Denna text kommer från en frågespalt i tidningen Personal & Ledarskap. Du kan läsa alla spalter här. Vill du ställa en fråga? Mejla den till oskar (@) psykologifabriken.se, skriv i kommentarerna eller säg hej på Twitter.