Känslan av tusen hjärtattacker

En del förväxlar panikattacker med hjärtattacker. Varför? Radio R tar hjälp av den världsledande forskaren David M Clark och undersöker fenomenet panik.

Tycker du att det är läskigt att hålla andan?

Det tycker många som drabbas av panikattacker. De har svårt att stå ut med besvärliga känslor och vill gärna undvika allt som har att göra med paniken. Till slut kan undvikandet ta personen med panik bort från alla vanor och kanske hela vägen ut till landet.

Som för Jonathan Knight, medlem i pojkbandet New Kids On the Block. Han avslutade sin musikkarriär för att han var rädd för sina panikattacker. Han uppträdde i TV hos den där Oprah och talade ut om sin panik.

Psykologen Rick Brown har gjort ett experiment på hur mycket obehag en grupp med rökare kunde stå ut med. Brown kom fram till att personer som var bra på att hålla andan hade lättare för att sluta röka. De kunde stå ut med obehaget av abstinensen. Samma sak torde gälla för många problem, däribland panik. 

Därför får du i detta avsnitt av Radio R själv testa att hålla andan. Så kan du skriva in ditt high score i kommentatorsfältet!

En längre version av Rick Browns övning hittar du i Sluta grubbla, börja leva på sidan 66.

Nästa avsnitt kommer 1 november.

1000 hjärtattacker by Psykologifabriken