10 000 timmar av träning gör dig inte till expert

10 000 timmar av avsiktlig träning gör dig till en expert. Det lilla ordet avsiktlig gör hela skillnaden.

Det räcker inte att laga mat i tio år för att bli en mästarkock. Då hade vi varit väldigt många som fnyst åt rätterna i Top Chef. Det krävs mer för att nå höga höjder av kunskap. Det krävs att vi avsiktligt utvecklar våra färdigheter, experimenterar med nya metoder och får feedback på vad som funkar och inte. Vi behöver testa nya recept, låta andra smaka och få utförlig kritik som vi kan ändra vår matlagning efter. Framförallt behöver vi ägna oss åt det som är svårt.

En studie med videofilmning av pianospelare avslöjade att antalet försök på ett visst stycke inte hade med prestation att göra. Skillnaden låg i hur de hanterade fel. De bästa pianisterna stannade upp och såg till att felet inte hände igen.

Vill du utmana dig själv kan du testa följande beteendeexperiment: Välj ut en aktivitet som du gör riktigt bra. Det kan vara att laga mat, hålla en presentation eller spela piano. Testa något som är svårt eller nytt och be gärna en person ge dig feedback direkt under eller i anslutning till aktiviteten. Det kan vara att testa att laga jordnötsstuvning, testa att låta publiken använda mentometer eller att spela två rytmer samtidigt. Ta emot feedbacken, ändra och testa igen så snabbt som möjligt.

När du lärt dig skillnaden mellan träning och avsiktlig träning har du goda förutsättningar att bli expert. Kanske en mästarkock, riktigt bra chef eller en pianohjälte.

Läs mer: The myth of practice makes perfect av Annie Murphy Paul på Times. Att uppmuntra rapportering av fel för att hantera dessa är dessutom ett bra chefsbeteende.