Misslyckanden, värderingar och gratisfällor — veckans höjdpunkter från vårt träningsprogram!

Med våra träningsprogram hoppas vi att sprida allt vi lärt oss på psykologprogrammet och från våra interna experiment till fler än de som ser oss föreläsa. Om du är en av de ca 27 000 personer som läser vår blogg varje månad så har du säkert sett att vi exprimenterat med allt ifrån produktivitet till att få en bättre relation med sin mormor.

Lärdomarna från dessa experiment omsätts nu i något av våra fem träningsprogram, här är några saker som veckans deltagare åstadkommit:

I Alexanders program kring produktivitet fortsätter de tio delltagarna att träna sig i att arbeta fokuserat och att identifiera distraktioner i arbetet.

Vad är dagens viktigaste uppgift?
Jag satsar på att få in dagens jobbigaste eller tuffaste uppgift first thing på morgonen! Skönt att ha det klart och allt efteråt känns öite enklare.
~ Cecilia Bratt, Groupon

Läser du mejl på fritiden för att bli mer effektiv?
Läser aldrig mail utanför jobbet eller tar med mig uppgifter hem. Dock är jag inte så bra på hitta på roliga saker efter jobbet som ger mig energi utan brukar mest bara vilja ligga och vila. Borde göra minst en rolig sak per vecka som jag ser fram emot. Och göra mer kreativa uppgifter på morgonen och mer rutinuppgifter på eftermiddagen.
~ Paulina Davidsson, Avalanche Studios

Programmet i beteendeeknomi är inne på sin andra vecka. Nu får de bland annat lära sig om gratisfällor och att se eventuella sådana i sin vardag.

När hade du nytta av system 2?
“Att säga nej till telefonförsäljarna som ofta talar om “gratis” i först meningen och sedan tillkommer det en massa avgifter i den andra meningen”
~ Marie Ståhl, Folksam

Berätta om en gratisfälla du fastnat i
“Fick en gratis månad på Aftonbladet plus. Nu har jag varit med i säkert 2år och i princip aldrig varit inne på siten igen. Tänker då och då att jag borde avsluta abonnemanget, men det är för lite pengar per månad för att jag ska orka ta tag i det”
~ Karin Huizar, Folksam

I vårt ledarskapsprogram har deltagarna bland annat fått i uppgift att notera styrkor hos sina medarbetare samt se när de fått positiv feedback, två utmaningar som visat sig vara en uppskattad sådan!

Notera en styrka hos en medarbetare
“Emmelie är väldigt lyhörd. Vi hade telefonmöte idag, och det slog mig att hon verkligen lyssnar och ställer följdfrågor för att förstå vad jag föreslår. Sen formulerar hon sina egna förslag på ett sätt som klaffar med vad jag har sagt, som ett slags ständigt, subtilt kompromissande. Både effektivt och kul att jobba med någon är alert och flexibel på det sättet!”
~ Peder Berggren

Ge ett exempel på ett tillfälle då du själv fått positiv feedback som verkligen betytt något
“Som artist får du då och då mail eller handskrivna brev från människor som gillar din musik. De flesta har fina ord att säga om texterna, andra berättar om hur de träffade sin flickvän på en av dina konserter och det finns de som gör små stämplar i ditt hjärta och lever kvar där för alltid. Som den unga killen som stod på Älvsborgsbron och skulle hoppa för att ta livet av sig men plötsligt fick en textrad du hade skrivit i huvudet och började garva, klev ner och valde att leva. Det är märklig och vacker feedback”
~ Navid Modiri

När visade sig din medarbetare styrka i praktiken?
“Vi hade förhandling och fick riktigt dåliga utgångsförutsättningar på grund av att vår part i sin tur fått riktigt dåliga förutsättningar att spela på. Denna situationen var väldigt jobbig då det kunde innebära att hela den operativa ledningen riskerade att tvingas sluta för att rädda övriga verksamheten. Här skulle ja vilja påstå att F räddade hela situationen genom att på ett sakligt sätt argumentera för organisationens sak och stå på sig. Då kände jag mig både lättad och imponerad, plus såg en ny sida av F där denne har modet att gå långt för de långsiktiga mål vi jobbar mot”
~ Gustav Sjöstedt

Lyckolabbet är inne på sin andra vecka. Nu får deltagarna bland annat lära sig mer om att följa sina värderingar och att inte vara så rädd för att misslyckas.

Älska dina misstag
“Känns som att man borde göra en kurs baserat på bara detta ämne:) Att misslyckas tillsammans med kollegor är ju typ det roligaste man kan göra. I stället för att oroa mig inför saker jag ska göra så brukar jag alltid tänka: ”Äh vad nice, snart kommer jag att få veta vad i mitt material som inte höll, snart kan jag sluta gissa :)”
~ Deltagare Lyckolabbet

Vad vill du att vännerna och kollegerna ska säga på ditt 100-årskalas?
“Jag hoppas att dom säger att jag försökte mitt allra bästa för att åstadkomma bra saker i mitt arbete som var större än mig själv. Och att det hade betydelse för många andra, även om jag misslyckades ibland”
~ Deltagare Lyckolabbet