http://www.flickr.com/pennuja/

Var medveten om hur du packar din väska

Senaste gången du var på semester, hur packade du då väskan?

Själv var jag i Portugal under en härlig vecka i början av september och den resväska jag har var packad till bredden med kläder, mina löparskor och andra saker jag skulle komma att behöva. Lissabon är som ni kanske vet en stad med lång tradition av skräddare och skomakare och vid ett besök i staden kikade jag i några skyltfönster. Jag hittade direkt både skor och en kostym som gjorde sig perfekt. Priset var bra och erbjudandet var för lockande för att motstå. Men hur skulle jag få hem dem?

Om jag packat väskan med färre och mindre saker, eller använt en större väska, skulle situationen ha varit en annan. Men, nu var läget så att jag var tvungen att offra någonting om jag skulle få med mig kostymen och skorna.

Ni som följt Valbloggen länge kanske känner igen begreppet Planning Fallacy som tar itu med människors svårigheter att planera realistiskt. Vi har en tendens att vara allt för optimistiska när vi planerar, både när det gäller tid, pengar och andra resurser. När vi står inför ett projekt kan vi beräkna och planera hur mycket som helst. Planer är visserligen bra, men de har samtliga en sak gemensamt – de stämmer aldrig till fullo. Det kommer alltid att dyka upp oväntade händelser, människor förändras och många gånger står vi där med en ursprunglig plan, där vi inte kunde tänka oss att det som dykt upp, skulle dyka upp. Vi planerar ofta som om allt kommer att gå så bra det bara kan. Så, oavsett om det är din väska, din kalender eller din projektbudget som är optimistiskt packad med innehåll, gör du bäst i att förbereda dig på oförutsedda händelser som kommer att dyka upp längst vägen.

Vill du veta hur du kan förstå ditt eget, och andras, tänkande och beslutsfattande? Kontakta Beslutsbyrån