Valbloggen flyttar in!

Det tåls att sägas: Cirkeln är sluten! För ett år sedan skrev jag mitt första blogginlägg någonsin och då, precis som nu så handlade det om valmöjligheter och beslutsfattande. Det är en stor ära att nu flytta in på Psykologifabriken och jag lovar att fortsätta att skriva om ekonomisk och psykologisk forskning som handlar som just val, förhoppningsvis på ett förståeligt sätt.

För er som inte har en aning om vad Valbloggen är så kan bloggen kort beskrivas som en blogg om valmöjligheter. Just forskning på val och beslutsfattande har länge varit min tekopp, kanske för att ekonomisk och psykologisk forskning ofta möts här. Denna skärningspunkt kallas Behavior Economics, ett ämne som kan sägas vara grundat av psykologerna Kahneman och Tversky. Läs om deras Nobel-pris-belönade teori här!

På Valbloggen kommer du bland annat att få boktips på populärvetenskapliga böcker som handlar om val, vad annars? På samma sätt kommer jag att tipsa om och sammanfatta vetenskapliga artiklar om ämnet. Dessutom kommer det garanterat att dyka upp en och annan reflektion över det val jag själv gör (som att jag helt plötsligt börjat betala för musik) och det faktum att vi lever i en tid där utbudet av ALLT är näst intill obegränsat. Just nu har jag snöat in mig hur man kan optimera utformningen av alternativ för att få människor att göra bra val, ett inte helt okontroversiellt ämne. En annan “het-potatis” är teorier som menar att det ökade utbudet är en av orsakerna till den ökade psykiska ohälsan, jag ska göra mitt bästa för att skriva om detta på ett balanserat sätt.

Eftersom jag just nu befinner mig i Colombia så kommer jag kanske inte att uppdatera bloggen de närmsta veckorna så här kommer tre gamla inlägg för er som redan nu vill läsa om val:

Vilken typ av väljare är du? Ett gäng psykologer delar upp “väljare” i två kategorier, maximizers och satisficers, där en av kategorierna mår betydligt sämre än den andra.

Hur påverkar omgivningen våra val? Smart men smått oetiskt experiment som fångar fenomenet att “inte sticka ut” på ett bra sätt.

Hjärnan och beslutsfattande: Neuropsykologins Pavarotti (Antonio Damsio) visar hur en hjärnskada gör oss mer rationella.

Jag vill passa på att göra lite reklam för vår facebook-sida och det faktum att du dessutom kan följa oss via RSS!