Väderpresentatör tappar kontrollen i tysk TV: Upprymdhet och hysteri

Väderpresentatören kan bara inte sluta skratta! Hon ursäktar sitt beteende med att det är tidigt på morgonen men fortsätter vrida sig och studsa runt i skrattattacker hela väderleksrapporten. Hennes försök att kontrollera sin känsla leder bara till att den accelererar ännu mer!

annakaver

Psykologen Anna Kåver om att försöka kontrollera sina känslor

Det är lätt att bli krampaktig när det gäller känslor och deras olika uttryck. Underförstått ska de hållas i schack – vissa får inte märkas, andra kan få synas men måste pytsas ut i för omgivningen behaglig form och styrka. /…/ Det finns en paradox som kan vara till hjälp att påminna sig om i detta sammanhang – ju mer du kämpar för kontroll, desto mindre kontroll har du. Ju mer du förbjuder dig att känna, desto mer känner du. Var inte rädd för känslor, de är inte farliga. Det är bara vissa uttryck och handlingar sprungna ur dem, som kan ställa till problem.

En psykologisk strategi som jag använder mig av när det kommer till att hantera känslor är acceptans. Det handlar om att välja en icke-dömande inställning till sina känsloupplevelser och att sträva mot att tolerera sitt eget känsloliv. Syftet är att lära sig att resonera om sina känslor utifrån hur väl de fungerar för i olika sammanhang. Att skratta hysterisk i direktsändning är varken fel, konstigt eller respektlöst. Däremot försvårar fnisset själva arbetsuppgifterna, och är inte särskilt funktionellt. Jag tycker att det ofta är en stor lättnad att bedöma mina känsloreaktioner som icke-funktionella i situationen istället för fel.

Anna Kåver berättar mer om acceptans i den här SvD-intervjun och lär ut acceptansstrategier till två karaktärer ur en tv-serie på Psykologifabriken.

Av: Linda Backman