Tre snabba med Melissa Hartwig

Vi på Psykologifabriken tror att de flesta kan utvecklas betydligt mer än vad de gör idag. Utveckling enligt oss sker genom små konkreta beteenden man utför varje dag. Här på bloggen lyfter vi då och då upp personer för att höra hur de arbetar med sin egna utveckling. Den här gången har turen kommit till Melissa Hartwig, på Whole 9 och en av författarna till It Starts with Food. De experimenterar sig fram beträffande kost och träning. De rekommenderar människor att ta lärdom av den vetenskap som finns och samtidigt vara beredda att använda sig själva som försökspersoner. Det är i slutändan du själv som ska må bra.

Hur har du utvecklat en vetenskaplig approach till ditt eget liv?

Jag har inspirerats av andra. För min egen del handlar det om kost och träning. Där var det Robb Wolf som gav mig många tankar kring hur man inte blint kan lita på gruppstudier och gammal vetenskap – man måste faktiskt pröva sig fram, systematiskt, på egen hand.

Vad är det viktigaste när man prövar sig fram med nya beteenden?

Först och främst är det förberedelserna som är viktiga. Det gäller att formulera en specifik och konkret plan för hur man ska gå till väga. “Jag ska äta hälsosamt” är en för vag beskrivning som gör det lätt att gå ifrån sin ursprungliga plan. Genom att vara specifik och konkret hjälper man hjärnan att koppla av, vilket gör det lättare att fullfölja sin plan. Förberedelserna kan ta allt från 5 minuter till 5 dagar eller 5 månader. Det viktigaste är att de görs ordentligt.

Hur kan våra läsare göra en liten förändring i sin vardag som får stor effekt på deras välmående?

Det är självklart olika för olika personer, beroende vilken förändringsfas de är i. När det handlar om kost och träning, som jag arbetar med, handlar det om att göra en förändring i taget, för att skapa en vana och spara energi. Börja med en liten sak och håll dig till det och var definitiv och konkret. Om det handlar om att sluta äta socker, kommer det antagligen inte att fungera att säga “jag ska sluta äta socker, men jag får äta chokladpraliner”. Gör beteendet så konkret och definitivt som möjligt.

Melissa Hartwig driver Whole9. De är övertygade om att ett experimenterande förhållningssätt är rätt väg till beteendeförändring och större välmående. Läs mer om hur Psykologifabriken experimenterar på Experimentfabriken.