Vi är har nu dragit igång de första omgångarna av Psykologifabrikens träningsprogram. Med anledning av det tänkte jag dela med mig av mina tre favoritknep för att få ut så mycket som möjligt av Viary!
1. Hitta en Viary-stund! Försök hitta en stund på dagen då du kan unna dig 15 minuter åt din egen utveckling! Betrakta det som din egentid då du tar som rutin att bara öppna appen kika om du fått meddelanden eller nya utmaningar från coachen – och utföra något enkelt beteende. Det kanske är när du rensat inkorgen på morgonen, direkt efter lunch eller på kaffepausen på eftermiddagen.
Om du använder iPhone kan du dessutom sätta en liten påminnelse som gör att telefonen plingar till på just den tiden varje dag.
2. Skriv reflektioner! Det hjälper inte bara den som coachar att bättre se hur det går för dig och ge mer relevant feedback – det är också superbra för att sedan kunna blicka tillbaka och påminna sig själv om exakt vad man gjort, och kanske till och med smarta sätt att göra ett visst beteende som man sedan glömt.
Ett exempel:
I vårt interna Sluta skjuta upp-träningsprogram lyssnade vi på en kort föreläsning om belöningar och jag gjorde den här reflektionen över hur jag redan använder mig av belöningar – något som nu gjorde att jag skickade iväg ett mejl och bjöd in en potentiell kund till lunch. Såhär såg det ut i min historik i Viary:
Lyssna på en miniföreläsning om belöningar
Hmm intressant, en grej som jag redan nu gör och som jag tycker funkar bra (vilket iofs mer är att kombinera nytta med nöje än ren belöning) är att ta kundmöten som lunch på bra restauranger som B.A.R. eller Nybrogatan 38. Det blir också då en rätt trevlig grej att fråga kunden om – har du lust att ses och äta en schysst lunch?
2012-12-02 12:01:23
Lite överkurs men rätt roligt är dessutom att lägga upp bilder på Instagram och hashtagga med träningsprogrammets eller projektets namn! Detta har vi gjorde vi flitigt i bland annat mitt och Niklas experiment Project Grandma.
3. Ta bort beteenden som inte känns relevanta! Viary ska hjälpa dig att utvecklas, inte ge dig dåligt samvete eller få dig att ägna tid åt saker du inte tycker är relevanta. Du kommer alltid få ganska många förslag på beteenden att träna – men alla beteenden passar inte för alla människor så känn dig helt fri att bara radera de beteenden du inte tycker känns vettiga för dig!