Till alla introvertas försvar

Gör en snabb sökning på ordet ”utåtriktad” och genast får du upp rader av jobbannonser. Om du i stället söker på ordet ”blyg” får du förslag på olika hjälpforum.

En enkel illustration av att samhället värdesätter utåtriktning, eller extr0version. Inte sällan står det högst upp på arbetsgivares önskelista över egenskaper. Jag har själv hört rekryterare säga att en inåtvänd kandidat till ett jobb åker ut redan i första gallringen. I populärkulturen porträtteras ofta den utåtriktade som avundsvärd, populär, lyckad och lycklig.

Varför är utåtriktning så viktigt? En förklaring är kanske att ett individualistiskt samhälle kräver att var och en kan tala för sig – och ta för sig. Att vara extrovert förknippas med att vara säljande, ledande och drivande. Med andra ord, närapå ett nödvändigt villkor för att nå framgång.

Men nu höjs röster till de introvertas försvar. Tidigare i år kom Susan Cains bok Quiet – the power of introverts in a world that can’t stop talking. I den argumenterar författaren för att samhället missar enorm talang och potential genom att introverta personer ständigt underskattas och nedvärderas. Dessutom pekar Susan Cain på att en organisation som helt domineras av extroverta lätt blir en organisation där alla springer innan de tänkt efter. Oftast behöver man balansera upp med de introvertas större noggrannhet och eftertänksamhet.

Susan Cain tar också upp statistik som visar att introverta är bättre än extroverta på en hel del saker. Bland annat är introverta bankmän bättre på att göra långsiktigt lönsamma investeringar. De har också förmågan att trivas i sitt eget sällskap och vara ensamma – ofta helt nödvändigt för att kunna producera effektivt.

Diskussionen om introvertas bortglömda förtjänster förs redan flitigt av bland annat Psychology Today och har även tagits upp av ständigt lika sensible skribenten Jan Gradvall. Förhoppningsvis kommer fler att inse att introverta och extroverta personer har delvis olika kompetenser, och att båda behövs på den arbetsplats som vill ha balanserade diskussioner och väl genomtänkta beslut.

Foto: Kaibara87, flickr.com