Så skapas ingrupper

Inom socialpsykologin teoretiseras det mycket om hur ingrupper och utgrupper skapas. Här är ett strålande exempel från min favvo-serie: Flight Of The Concords

Märk hur lättad frukthandlaren blir när han får innesluta killarna i sin ingrupp.

Skillnaden mellan oss och dem framställs inom sociologin som en skillnad mellan ingrupp och utgrupp.  Enligt sociologerna Bauman och May (1990) kännetecknas en utgrupp (i serien: personer från Australien) av den imaginära motsats till sig själv som ingruppen (i detta fall alla icke-australiensare) behöver för sin identitet, för sin sammanhållning, inre solidaritet och känslomässiga trygghet.

Foucault sa att kärnan i vår identitet skapas genom att negationer utesluts, det vill säga de egenskaper som kännetecknar “dem”. Det är lite som det eviga brats-hatet som florerar i Stockholm södra kvarter. Frågan är om de förhatade bratsen ens existerar som grupp. Men deras betydelse är kraftfull – vad skulle vi andra annars definiera oss som motsatser till? Eller som Bauman & May skulle ha sagt: Det är som om vi måste frukta vildmarken för att kunna känna trygghet.

Förresten. Det är någon som läser bloggen som gillar att “utgruppa” mig genom att maila och skriva att jag är en “bortdskämd brat”. Det är roligt.

3 svar till “Så skapas ingrupper”

  1. Tore skriver:

    Jag finner det svårt att inte utgruppa den personen som en av de som skickar hatmejl och kickar in flamebaits i forum.

    Äsch, jag accepterar att jag just gjorde det…

  2. John skriver:

    Tore> Haha, på riktigt är det ju extremt svårt att inte tänka “en sån där som skickar hatmejl”!

  3. […] för sin identitet, för sin sammanhållning, inre solidaritet och känslomässiga trygghet.” (https://www.psykologifabriken.se/sa-skapas-ingrupper/) Ingruppen på möllan skulle väl vara i detta fallet de som röstar eller iallafall är positivt […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.