Så fattar du bra beslut — intervju med Katarina Gospic

Som du säkert vet så arbetar vi på Psykologifabriken en hel del med beslutsfattande. Genom åren har vi bland annat utbildat Folksams personal i ämnet beteendeekonomi, ett ämne som vi bloggar om varje vecka. Av denna anledning blev vi väldigt glada av att höra hjärnforskaren Katarina Gospics sommarprat. Katarina har skrivit en bok om beslutsfattande så vi passade förstås på att ställa några snabba frågor till henne.

Hur kommer det sig att du valde att skriva en bok om beslutsfattande?
Under min tid som doktorand, då jag studerade vad som händer i hjärnan när vi fattar ekonomiska beslut, upptäckte jag att detta var ett ämne som folk var intresserade av men hade dålig kännedom om. Eftersom vi är resultatet av våra beslut kändes det viktigt att sprida kunskap om ämnet.

Vilka forskningsfynd var mest överraskande?
Att impulser från amygdala, en del av vår reptilhjärna, utöver ett stort inflytande över vårt beslutsfattande. Jag tycker också att det är spännande att man med modern hjärnavbildningsteknik kan kika in i någons hjärna och veta flera sekunder i förväg vilket beslut de ska fatta innan de själva vet det.

Har boken förändrat hur du själv fattar beslut?
Inte boken i sig men motsvarande 13 års akademiska studier om kroppen och hjärnan har i allra högsta grad påverkat mig som människa och mina beslut.

Om någon av våra läsare skulle vilja bli bättre på beslutsfattande – vad skulle de kunna testa att göra annorlunda i sin vardag redan i morgon?
Börja fundera över hur de fattar beslut och vilka drivkrafter som ligger bakom. Varför gör du just det valet? Är det för att det är bra kortsiktigt? Långsiktigt? Försöker du undvika något obehagligt? Gör du ett val för sin egen skull eller för andra?

Bild: Caisa Bromberg

Kolla in Katarinas bok Välj rätt! här.