Resultat från vårt hälsoexperiment – ett år senare!

På bloggen Experimentfabriken skriver vi om hur digitala verktyg kan hjälpa oss att utvecklas. Här samlar vi även våra äldre bloggposter om appar, experiment vi utfört samt hur vårt digitala verktyg Viary används. Detta inlägg publicerades i våras men är nu uppdaterat med ny data.

I september förra året satte jag, Arvid, Hoa, Niklas och Oskar igång ett litet experiment som vi kallade Hälsoveckan (något Niklas bloggat om här tidigare). Vi bestämde oss för att jobba själva med vår app Viary under en vecka och se om det kunde få oss att bli mer hälsosamma i vardagen.

Vi bestämde oss gemensamt för ett antal beteenden som vi skrev in i Viary och började registrera. Det var bland annat:

• Ta en promenad på minst 20 minuter
• Ta trapporna upp till kontoret
• Ägna 30 minuter åt fysisk aktivitet
• Byt ut kaffet mot grönt te
• Välj ett vegetariskt matalternativ

Vi gjorde det samtidigt till en intern tävling, där den som gjort flest hälsobeteenden skulle bli bjuden av de andra på middag på vår favoritrestaurang här i närheten av kontoret: Pontus!

Trots att Hoa med klar marginal plockade hem segern efter en vecka tyckte även vi andra att det var tillräckligt kul för att fortsätta i ytterligare ett par veckor.

Det var rätt spännande att se att tävlingen kunde få mig att ta de fem trapporna upp till kontoret (något jag verkligen inte tycker om) hela 16 gånger på bara ett par veckor, och att jag fick ihop 11 tillfällen av fysisk aktivitet på minst 30 min (något jag varit rätt dålig med veckorna innan). Klicka på bilden här nedan för att se mer data:

Vad som är ännu mer spännande är att såhär ett år senare jämföra Viary-datan med ett annat relevant mått – min träningsdagbok på Heiaheia.com. Som man ser av grafen här nedan hade min träning gått rätt mycket upp och ner under 2011. Däremot började det se rätt bra ut i slutet av september – just när vi satte i gång Hälsoveckan! Förändringen höll sedan i sig resten av året – med undantag för en liten dipp andra veckan i december.

…och kikar man på datan för 2012 så ser man att det – med undantag för en stor dipp under sommaren – hållit i sig rätt bra!

I ljuset av det känns det ju faktiskt helt okej att jag inte tagit trapporna upp till kontoret knappt en endaste gång efter Hälsoveckan-projektet avslutades! :)