Är du också en av dem som alltid lämnar en föreläsning vid den första rasten om föreläsaren inte levererar på topp? Forskning visar att du kanske gör helt rätt i detta. Ditt första intryck är alltså många gånger skrämmande korrekt.
Alla vet att bra föreläsare på universitetet är lika sällsynta som pingviner på nordpolen. Om jag själv tänker tillbaka på bra föreläsare jag haft under min skolgång så får jag ihop det till fem personer. En av dessa är psykolog, en är gymnasielärare och tre är språkvetare, fyra av dem är från USA. Varför det ser ut som det gör har jag ingen aning om, jag vet bara att jag är väldigt bra på att avgöra om en föreläsare är bra eller dålig. Även om jag ännu inte spenderat 10 000 timmar på åhörarbänken så är jag nog på god väg dit och kan snart kalla mig för expert på området.
Att studenter är bra på att se om en lärare är bra eller dålig är kanske självklart men riktigt hur bra är vi på detta? I artikeln Half a minute: Predicting teacher evaluation from thin slices of nonverbal behavior and physical attractiveness försöker man svara på denna fråga. I denna studie lät man collage och high school studenter titta på 15 och 30 sekunders klipp av olika lärare varpå de därefter fick utvärdera lärarna utifrån den typen av formulär som man vanligtvis får i slutet av en kurs. Det visade sig att den uppfattning som studenterna fick av läraren utifrån klippet stämde väldigt bra överens med den utvärdering som läraren fick av sina ordinarie studenter i slutet av terminen.
Denna typ av tänkande kallas för rapid cognition och kan förenklat beskrivas som omedvetna och snabba beslut. I boken Blink så skriver Malcom Gladwell om just detta fenomen som ibland hjälper oss att fatta snabba. Ett exempel på detta är konsthandlare som snabbt kan urskilja ett original från en kopia utan att ens vara medveten om vad detta beslut grundar sig på. På liknande vis kan rapid cognition få oss att agera utifrån fördomar och stereotypa antaganden trots att vi inte har för avsikt att göra så. Dessa blixtsnabba och omedvetna beslut påverkas av våra erfarenheter. Det är till exempel inte så konstigt att en person som stirrat på tavlor i 10 000 timmar snabbt kan avgöra om verket är äkta eller ej. Troligtvis så är detta även en av anledningarna till att studenterna i ovannämnda studie var så träffsäkra i sin utvärdering av läraren.
När jag sökte runt på nätet på läraromdömen så stötte jag på siten Rate my Professors. Här har man samlat över en miljon universitetslärare och gjort det möjligt för studenter att betygsätta dem utifrån en mängd kriterier. Givetvis så kan man ifrågasätta denna typ av betygsättning eftersom det handlar om studenternas uppfattning av just sina lärare snarare än objektiva jämförelse av lärare och skolor. Jag har till exempel svårt att tro att UCLA skulle ha bättre lärare än MIT (sorry UCLA). Hur som helst är det ganska kul att spana in vad studenterna tycker om akademiker-kändisar som Philip Zimbardo och Steven Pinker.
Ända sedan jag upptäckte Ted Valentins kartsiter så har jag varit ett stort fan av enkla men användbara siter. Rate my Professors är en sådan och jag skulle gärna se en svensk motsvarighet. Är du också sugen på att skapa en svensk version så får du gärna höra av dig till mig på niklas(at)psykologifabriken.com så “styr vi upp nått” som man säger.
Läs mer: Blink! av Malcom Gladwell
Half a minute: Predicting teacher evaluation from thin slices of nonverbal behavior and physical attractiveness av Ambady & Rosenthal