Ranelid berättar om hur han hånats i media: Sorg och utsatthet

2009: Författaren talar ut om sin upplevelse i Stjärnorna på slottet.

Det är känslosam stämning vid bordet när det blir Björn Ranelids tur att agera värd i SVT:s serie Stjärnorna på slottet. Ranelid bestämmer sig för att använda sin tid i programmet till att berätta om de kränkningar han fått utstå i medierna de senaste åren. De andra deltagarna, Kjell Bergqvist, Siw Malmkvist, Tommy Körberg och Meg Westergren, ser tagna ut av vittnesmålet. De många påhoppen, som ofta cirkulerat kring författarens utseende, har bitvis känts så tunga att Ranelid funderat på att ta livet av sig berättar han. Sedan barnsben har han fått utstå kommentarer kring sitt utseende och han förvånas över att det inte verkar finnas något slut på mobbningen. “Att jag vid femtiofyra års ålder, inte får vara ifred för denna läpp, som varit mitt livs stora trauma”, säger han.

Många kändisar tvingas, likt Ranelid, utså en hel del ovett, skämt och ryktesspridningar i media. Förhoppningsvis struntar de flesta offentliga personer i de mest orättvisa och ovidkommande kommentarerna. Jag tycker ändå att fenomenet är intressant. Hur kommer det sig att kändisarna förväntas kunna utstå så mycket? Jag blev berörd av Ranelids uttalande. Kanske för att jag aldrig tänkt på att han skulle brytt sig om de löjliga kommentarerna om hans utseende.

annakaver

Psykologen Oskar Henrikson kommenterar klippet

En kändis som man inte träffar i verkliga livet, som Björn Ranelid, kan uppfattas som en figur i en TV-serie och inte en människa av kött och blod. Den här distansen kan göra det lättare att mobba. Det krävs exceptionella omständigheter för att få människor att vara aggressiva. De allra flesta upplever ett kompakt motstånd mot att mobba, skada och döda. Så pass att militären har träningsprogram för att få sina soldater att sluta betrakta sina fiender som människor. Annars kommer de att känna empati för sina offer och låta bli att skjuta dem. Detta hävdar den pensionerade officeren Daniel Grossman som säger att bara 15% av soldaterna i andra världskriget sköt när de hade en människa på kornet. Förhoppningsvis lyckas Björn Ranelid förklara att han är en människa i klippet ovan och stilla impulsen hos sina belackare nästa gång när de funderar på att skjuta av en hånande salva. 

Av: Linda Backman

Twitter-sökning: sorg OR sorgsen