Project Grandma – så gick det!

Hälsa på mormor, se till att styra upp nya roliga upplevelser med kompisar och höra av sig till familjen flera gånger i veckan.
Innan Project Grandma hade inget av detta hänt på mycket länge, eller faktiskt inte alls.
Så på två veckor ökade vi våra relationsvårdande aktiviteter – utan att jobba mindre.

Vi drog igång Project Grandma för att undersöka om stressiga dagar på jobbet verkligen behöver hindra oss från att aktivt jobba på våra relationer till nära och kära. Vi frågade oss också om det till och med skulle kunna vara lönsamt för företaget att vi ägnade lite arbetstid åt detta varje dag.

Att svara på den första frågan är lätt – det är bara att kolla på på datan i Viary (se screenshot här bredvid). Under de två veckor som projektet pågick utförde jag och Niklas totalt 104 beteenden, det vill säga i genomsnitt 3,7 per person och dag. Det var allt från små enkla saker (som att visa tacksamhet mot en vän) till att initiera större saker att göra på fritiden (som att för första gången i livet prova på att klättra klättervägg). Även om vi stötte på lite motgångar kan vi lugnt konstatera att experimentet verkligen fick oss att göra bra saker för våra relationer! (Några av dem finns fångade på bild här!)

Det går ju inte att dra några stora växlar på statistiken från två veckors experiment med två deltagare, men det är ändå intressant att notera att vi båda skattade kvaliteten på våra tre närmaste relationer något högre efter projektet. Samtidigt som vår känsla av att ha gott om tid – helt i linje med Mike Nortons studie – ökade. Inga av dessa skillnader är statistiskt signifikanta eftersom vi bara var två deltagare, men det kanske ändå kan ge er hint om vad lite ökad ansträngning skulle kunna få för följder.

Frågan om lönsamhet är lite svårare att svara på – men en sak som pekar på att det åtminstone inte var någon förlust för företaget är Niklas data från RescueTime, en applikation som mäter hur produktiv man är framför datorn.

Niklas har under en längre tid loggat sin aktivitet i appen och det blev ingen som helst skillnad i produktivitet under de veckor vi körde Project Grandma. (För statistiknörden lägger jag in en skärmdump från SPSS här, klicka för att få upp stort.)

Som vd i bolaget kan jag ju snabbt konstatera att: Ingen skillnad i produktivitet, men bättre relationer utanför jobbet = en win för Psykologifabriken! :D